SUA: Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, spune că NATO este indispensabilă

SUA: Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, spune că NATO este indispensabilă

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Paul Ryan, a spus miercuri că NATO este ''indispensabilă'', declaraţie care contrabalansează aprecierea preşedintelui american Donald Trump conform căreia Alianţa Nord-Atlantică este o organizaţie ''desuetă'', relatează dpa.

''Este importantă astăzi aşa cum a fost întotdeauna'', a declarat Ryan. Camera Reprezentanţilor va adopta în cursul zilei de miercuri o rezoluţie în sprijinul NATO.

Senatul american a adoptat marţi o rezoluţie în favoarea Alianţei Nord-Atlantice. Documentul, având un caracter nonlegislativ, a fost adoptată cu 97 de voturi pentru şi două voturi împotrivă.

''Subscriu opiniei că nu ar trebui să ne criticăm preşedintele atunci când se află în străinătate'', a adăugat Paul Ryan.

Solicitarea liderului de la Casa Albă ca toate ţările membre NATO să-şi respecte angajamentul de a aloca cel puţin 2% din PIB nu este de dată recent şi reprezintă un ecou al apelurilor fostului preşedinte Barack Obama şi secretarului general al NATO.

Cele 29 de ţări membre NATO s-au angajat să aloce cel puţin 2% din PIB pentru cheltuielile lor de apărare, obiectiv având ca termen anul 2024. Până în prezent, patru state (Grecia, Estonia, Marea Britanie şi SUA) au atins acest nivel, iar alte patru - Lituania, Letonia, Polonia şi România - vor ajunge la el până la sfârşitul anului, a declarat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Acest dezechilibru îl nemulţumeşte pe Donald Trump, care consideră anormal ca Germania, prima economie europeană, să aloce apărării numai 1,24% din PIB. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”