SUA: Preşedintele Trump anunţă demisia ministrului mediului, Scott Pruitt

SUA: Preşedintele Trump anunţă demisia ministrului mediului, Scott Pruitt

Şeful Agenţiei de Protecţie a Mediului (EPA) din SUA, Scott Pruitt, şi-a prezentat demisia, care a fost acceptată, a anunţat joi preşedintele Donald Trump. Acesta a precizat că de luni conducerea EPA va fi preluată de administratorul adjunct al agenţiei, Andrew Wheeler.

Pruitt, care a pus în practică politica preşedintelui de relaxare a restricţiilor ecologice, era vizat de mai multe acuzaţii privind etica, reaminteşte Reuters. Printre acestea se numărau deplasările cu avionul la clasa întâi, cheltuieli de securitate, instalarea în biroul său a unei cabine telefonice securizate în valoare de 43.000 de dolari - toate, pe banii contribuabilior - precum şi închirierea unui apartament de lux de la soţia unui lobbyist din domeniul mediului şi folosirea funcţiei de administrator al EPA pentru acordarea unor favoruri. E-mailuri obţinute de organizaţia ecologistă Sierra Club arată că Pruitt şi-a pus un subordonat să contacteze conducerea unui lanţ de fast-food, pentru a obţine o franciză pe numele soţiei sale. Ziarul Washington Post a scris că alţi asistenţi ai directorului EPA au încercat să îi asigure soţiei acestuia un loc de muncă plătit cu peste 200.000 de dolari pe an la Asociaţia Procurorilor Generali Republicani. Audiat în aprilie de o comisie a Congresului SUA, directorul EPA a fost întrebat despre majorări de salarii pentru colaboratorii săi apropiaţi şi despre persecutarea unor avertizori din cadrul agenţiei, dar nu şi-a recunoscut nicio vină.

În ciuda criticilor din partea Partidului Democrat, preşedintele Trump a apreciat că "în cadrul Agenţiei, Scott a făcut o treabă extraordinară şi îi voi fi întotdeauna recunoscător pentru asta".

Sub conducerea lui Pruitt, EPA a acţionat pentru abrogarea programului de reducere a emisiilor de dioxid de carbon instituit de fostul preşedinte american Barack Obama. Ca director al agenţiei - funcţie echivalentă cu cea de ministru al mediului - Pruitt a susţinut şi retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris privind combaterea încălzirii globale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...