SUA: Prima condamnare în ancheta specială privind Rusia

SUA: Prima condamnare în ancheta specială privind Rusia

Un avocat olandez care a lucrat cu fostul director de campanie al lui Donald Trump a fost condamnat marţi la Washington la 30 de zile de închisoare şi la plata unei amenzi de 20.000 de dolari, pentru că a minţit în ancheta privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, relatează AFP şi Reuters.

Alex van der Zwaan este prima persoană condamnată în cadrul acestei ample anchete conduse de procurorul special Robert Mueller. El a pledat vinovat în februarie la acuzaţia de mărturie falsă în faţa unui judecător federal.

În vârstă de 33 de ani, Alex van der Zwaan a lucrat în cadrul unui cabinet de avocatură însărcinat cu îmbunătăţirea imaginii fostului preşedinte al Ucrainei, în cooperare atunci cu viitorul director de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort.

El i-a minţit la 3 noiembrie 2017 pe anchetatorii FBI care fac parte din echipa lui Mueller în legătură cu schimburile sale cu Richard Gates, fost asociat al lui Paul Manafort.

Avocatul a lucrat la Londra în cadrul cabinetului internaţional 'Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom', care a efectuat un lobby intens în favoarea fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, susţinut de Moscova. Ianukovici a fost înlăturat de la putere în 2014 în urma unei mari mişcări pro-europene şi anti-corupţie.

Manafort şi Gates au fost inculpaţi la rândul lor la sfârşitul lunii octombrie de Mueller, care a reţinut împotriva lor 12 capete de acuzare, printre care complot împotriva SUA, spălare de bani, declaraţii false şi nedeclararea unor conturi deţinute în străinătate.

Avocat poliglot şi în special rusofon, Alex van der Zwaan este de asemenea ginerele oligarhului rus German Khan.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Românca ucisă de rechin în Egipt lipsea de două zile din hotelul de 5 stele în care era cazată

2 Totul se petrece în sectorul românesc al Mării Negre / Priviți, americanii și NATO stau cu ochii pe ruși ca pe butelie

3 Un propagandist al Kremlinului se plânge că rușilor li se scuipă în cafea, când frecventează restaurantele din Europa

4 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au început să facă diferența pe câmpul de luptă în favoarea Ucrainei

5 Șeful armatei SUA / În mod clar, China își construiește capacitatea de a ataca Taiwanul