SUA provoacă un colaps al sistemelor internaţionale de control al armelor, susține Coreea de Nord

SUA provoacă un colaps al sistemelor internaţionale de control al armelor, susține Coreea de Nord

Coreea de Nord a acuzat sâmbătă SUA de ceea ce a numit colapsul sistemelor internaţionale de control al armelor, afirmând că armele nucleare ale Phenianului sunt răspunsul potrivit pentru a asigura echilibrul de putere în regiune, relatează Reuters.

Coreea de Nord denunță expansiunea militară a SUA FOTO SHUTTERSTOCK

"Peninsula Coreea se transformă în cel mai mare butoi cu pulbere din lume şi într-un câmp de exersare a războiului din cauza unei scheme de expansiune militară condusă de SUA şi de cei care o urmează", a afirmat Ministerul de Externe într-un comentariu transmis de agenţia de ştiri de stat KCNA.

Ultimele mişcări ale Coreei de Sud şi ale Japoniei au arătat că o concentrare de forţe ale SUA şi aliaţilor săi depăşeşte limita de pericol şi nu poate fi tolerată, a adăugat sursa citată.

Comentariile au apărut după ce SUA şi Coreea de Sud au anunţat vineri că intenţionează să efectueze exerciţii militare la scară mare între 13 şi 23 martie pentru a întări postura defensivă combinată a aliaţilor, axându-se inclusiv asupra a ceea ce au numit agresiunea nord-coreeană.

Coreea de Nord susţine că astfel de exerciţii militare comune reprezintă o dovadă că SUA şi aliaţii lor sunt ostili şi vizează o schimbare de regim în Coreea de Nord.

Premierul sud-coreean: nu avem nevoie de arme nucleare pentru a descuraja Coreea de Nord

Coreea de Sud nu are nevoie de arme nucleare pentru a descuraja amenințarea Coreei de Nord, a declarat premierul Han Duck-soo într-un interviu exclusiv pentru CNN - chiar dacă opinia publică se schimbă în sens contrar în contextul cursei accelerate a înarmărilor din Asia.

Mai multe sondaje publice recente "au arătat cu siguranță că ar trebui să ne reînarmăm. În ceea ce privește capacitatea nucleară, (sondajele spun) că ar trebui să mergem mai departe", a declarat Han pentru CNN la Seul.

Un astfel de sondaj, publicat în februarie anul trecut, a constatat că 71% din cei peste 1.300 de respondenți din țară erau în favoarea dezvoltării de către Coreea de Sud a propriilor arme nucleare - o idee altădată de neconceput care a devenit tot mai răspândită în ultimul deceniu, odată cu creșterea tensiunilor din Peninsula Coreeană și cu scăderea încrederii în Coreea de Sud față de protecția SUA.

Cu toate acestea, Han a insistat că țara are suficient în arsenalul său pentru a stăvili "ambițiile absurde" ale Coreei de Nord - și că dezvoltarea capacităților nucleare nu este "calea corectă".

"Am construit un nivel destul de adecvat al capacităților noastre de descurajare în strânsă cooperare cu Statele Unite", a declarat el, adăugând că guvernul a "pus mult accent" pe consolidarea descurajării sale de când președintele Yoon Suk Yeol a preluat puterea anul trecut.

Dictatorul țării, Kim Jong Un, și-a intensificat retorica anul trecut, declarându-și intenția de a construi "cea mai puternică" forță nucleară din lume, a avertizat adversarii că Coreea de Nord este pe deplin pregătită pentru un "război real", a promis că "nu va renunța niciodată" la armele nucleare și a respins posibilitatea de a negocia denuclearizarea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…