SUA: Raportul anchetei Mueller, disponibil în versiune editată pe site-ul Departamentului de Justiţie;democraţii cer 'transparenţă totală'

SUA: Raportul anchetei Mueller, disponibil în versiune editată pe site-ul Departamentului de Justiţie;democraţii cer 'transparenţă totală'

Raportul anchetei conduse de procurorul special Robert Mueller cu privire la presupusa ingerinţă a Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016 a devenit disponibil online pe site-ul Departamentului de Justiţie, în timp ce exemplare tipărite au fost trimise Congresului, transmite dpa.

Raportul, întins pe 448 de pagini, conţine numeroase editări pe care Departamentul Justiţiei le-a considerat necesare în baza legii pentru a proteja informaţii destinate unui mare juriu, contribuţii ale serviciilor de informaţii care ar putea dezvălui sursele şi metodele folosite de acestea, sau alte materiale sensibile.

Ministrul american al justiţiei, William Barr, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că ancheta condusă de procurorul special Robert Mueller nu a descoperit dovezi că preşedintele Donald Trump sau membri ai campaniei sale au conspirat împreună cu Rusia în timpul campaniei prezidenţiale din 2016, şi nici că preşedintele ar fi obstrucţionat investigaţia.

Într-una din primele reacţii, echipa de avocaţi a lui Trump a proclamat 'victorie totală pentru preşedinte', afirmând că rezultatele anchetei arată că Trump a acţionat corespunzător atunci când l-a demis pe James Comey, fostul director al FBI.

'Raportul evidenţiază ceea ce noi am argumentat de la bun început - că nu există complicitate - că nu există obstrucţie. După 17 luni de investigaţie, mărturii de la circa 500 de martori, emiterea a 2.800 de citaţii, punerea în executare a aproape 500 de mandate de percheziţie, raiduri în zorii zilei, examinarea a peste 1,4 milioane de pagini de documente şi cooperarea fără precedent a preşedintelui, este clar că nu a existat nicio încălcare a legii', au declarat avocaţii Rudy Giuliani, Jay Sekulow, Jane Raskin şi Martin Raskin, într-un comunicat citat de Reuters.

La rândul său, Mitch McConnell, liderul majorităţii republicane din Senat, a declarat că 'naţiunea este norocoasă să aibă un lider experimentat ca Bill Barr în funcţie pentru a garanta maxima transparenţă posibilă, protejând în acelaşi timp cu grijă material clasificat'. 'La fel ca toţi colegii mei, aştept cu nerăbdare să examinez cu atenţie raportul', a adăugat el.

De partea democraţilor, Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a notat: 'Este clar că ministrul justiţiei Barr acţionează ca avocat personal al lui Trump, nu al Americii. Ţara noastră cere şi merită transparenţă totală. De aceea, trebuie să auzim direct de la Mueller'.

Senatoarea Kamala Harris, candidată la viitoarele alegeri primare ale Partidului Democrat, a declarat, la rândul său: 'Congresul trebuie să primească acest raport integral, împreună cu toate materialele din anchetă'. 'Ca membru al Comisie pentru serviciile de informaţii a Senatului, ştiu că o versiune editată selectiv a raportului nu este suficientă pentru Congres ca să-şi îndeplinească responsabilitatea de a întreprinde o analiză semnificativă asupra investigaţiei şi a deciziilor luate de oficiali ai administraţiei Trump în jurul concluziilor sale', a mai afirmat Kamala Harris.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...