SUA: Recompensă de zece milioane de dolari pentru depistarea liderilor grupului de hackeri DarkSide

SUA: Recompensă de zece milioane de dolari pentru depistarea liderilor grupului de hackeri DarkSide

Statele Unite au anunţat joi că oferă o recompensă de zece milioane de dolari pentru orice informaţie care ajută la depistarea liderilor grupului de hackeri specializaţi în atacuri ransomware DarkSide, transmite AFP.

Washingtonul a acuzat acest grup de hackeri din Rusia că se află în spatele atacului online care a paralizat Colonial Pipeline, cea mai mare reţea de conducte de produse rafinate din Statele Unite, în urmă cu câteva luni.

Atacurile de tip ransomware exploatează găurile de securitate ale unei companii sau ale unui individ pentru a cripta şi a bloca sistemele sale computerizate, solicitând ulterior o răscumpărare pentru a le debloca.

Compus, potrivit experţilor, din infractori cibernetici experimentaţi, DarkSide fură date confidenţiale de la companii adesea cu sediul în ţări occidentale şi cer o răscumpărare pentru a le înapoia.

"Prin oferirea acestei recompense, Statele Unite îşi demonstrează angajamentul de a împiedica exploatarea victimelor ransomware din întreaga lume de către infractorii cibernetici", a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Washingtonul a oferit, de asemenea, cinci milioane de dolari pentru orice informaţie care contribuie la arestarea sau acuzarea, în orice ţară, a oricărei persoane care încearcă să participe la un atac alături de DarkSide.

Criminalitatea cibernetică este o activitate în creştere. Conform unor noi date publicate în luna octombrie, în prima jumătate a anului 2021 au fost raportate autorităţilor americane plăţi în valoare de 590 de milioane de dolari legate de ransomware. Cu 42% mai mult decât suma făcută publică de instituţiile financiare americane pentru întreg anul 2020, potrivit raportului Trezoreriei, existând indicatori serioşi conform cărora costul real ar putea fi de miliarde.

Companiile şi instituţiile se confruntă cu presiuni mari atât pentru a plăti deblocarea datelor, dar şi pentru a nu dezvălui astfel de atacuri clienţilor şi autorităţilor care au emis avertismente severe împotriva plătirii infractorilor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale