SUA: Republicanii declasifică un memoriu controversat; democraţii îi acuză că urmăresc compromiterea anchetei procurorului Robert Mueller

SUA: Republicanii declasifică un memoriu controversat; democraţii îi acuză că urmăresc compromiterea anchetei procurorului Robert Mueller

Membrii republicani ai Comitetul pentru servicii secrete a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA au votat pentru declasificarea unui memoriu care ar arăta folosirea necorespunzătoare a unor mijloace de supraveghere de către FBI şi Departamentul de Justiţie în ancheta lor privind presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016, informează dpa.

Congresmanul democrat Adam Schiff a declarat presei că acest comitet a votat luni în concordanţă cu recomandările partidului de a oferi Camerei Reprezentanţilor controversatul memoriu al liderului republican Devin Nunes.

Partidul Republican susţine că memoriul relevă o folosire necorespunzătoare a unor mijloace de supraveghere ale FBI asupra campaniei electorale a preşedintelui Donald Trump şi poziţii părtinitoare împotriva sa. În schimb, democraţii afirmă că documentul descrie în mod greşit folosirea de informaţii secrete, scrie publicaţia Politico.

Schiff a declarat presei că acest comitet "a depăşit regretabil limita" şi că votul politizează procesul de declasificare, prin lansarea acestui memoriu ''distorsionat''.

Democraţii susţin că republicanii forţează cu desecretizarea acestui memoriu în încercarea de a compromite ancheta procurorului special Robert Mueller privind presupusele legături între Rusia şi echipa de campanie a lui Trump.

Şefa democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a spus că acest memoriu redactat de republicani conţine "inadvertenţe şi omisiuni semnificative".

Trump are acum cinci zile la dispoziţie pentru a permite publicarea acestui memoriu. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a spus că decizia de a permite publicarea acestui memoriu nu a fost luată încă, dar că Trump susţine "transparenţa deplină".

Pe de altă parte, Steve Bannon, fostul strateg de la Casa Albă, ar urma să apară miercuri, pentru a doua oară, în faţa Comitetului pentru servicii secrete al Camerei Reprezentanţilor, conform unor relatări din mass-media.

Bannon a refuzat să răspundă majorităţii întrebărilor în timpul unei audieri închise care a avut loc în prima parte a acestei luni.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...