SUA: Republicanii dezvăluie proiectul lor de abrogare a sistemului Obamacare

SUA: Republicanii dezvăluie proiectul lor de abrogare a sistemului Obamacare

Majoritatea republicană din Congres a dat luni lovitura de începere a reformei sistemului de sănătate și de abrogare a reformei lui Barack Obama, dezvăluind pentru prima dată un text elaborat în acord cu Donald Trump, transmite AFP.

"Inițiativa noastră legislativă transferă puterea de la Washington către americani", a declarat Kevin Brady, președinte al unei comisii a Camerei Reprezentanților însărcinată cu reforma.

Obamacare a fost votată în 2010 de majoritatea democrată din epocă și a extins asigurările de sănătate asupra a circa 20 de milioane de americani care nu beneficiau anterior de astfel de posibilități.

Republicanii, la putere în prezent la Casa Albă și în Congres, s-au angajat de mai mulți ani să abroge reforma democrată, dar nu sunt toți de acord asupra modalității de a o înlocui, de altfel, prioritatea lor legislativă.

Proiectul dezvăluit luni și care va fi dezbătut mai multe săptămâni de congresmeni elimina obligativitatea universală de a avea o asigurare medicală și merge în sensul dezangajării statului federal.

Textul păstrează însă două reușite majore ale sistemului Obamacare: posibilitatea pentru copii de a rămâne sub asigurarea părinților lor până la vârsta de 26 de ani și interdicția aplicată asiguratorilor de a discrimina pacienții în funcție de antecedentele lor medicale.

Aripa conservatoare a Partidului Republican ar putea încerca să elimine o prevedere a noului proiect: crearea unui credit fiscal, de 2.000 până la 14.000 de dolari anual, pentru a-i ajuta pe americani să își plătească primele de asigurare.

Cu prilejul unui discurs ținut marți în Congres, Donald Trump a atras atenția că sistemul creat de Obamacare este pe punctul de a se prăbuși, din cauza creșterii costurilor observate pe piețele de asigurări de sănătate individuale în mai multe state.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...