SUA: Republicanii dezvăluie proiectul lor de abrogare a sistemului Obamacare

SUA: Republicanii dezvăluie proiectul lor de abrogare a sistemului Obamacare

Majoritatea republicană din Congres a dat luni lovitura de începere a reformei sistemului de sănătate și de abrogare a reformei lui Barack Obama, dezvăluind pentru prima dată un text elaborat în acord cu Donald Trump, transmite AFP.

"Inițiativa noastră legislativă transferă puterea de la Washington către americani", a declarat Kevin Brady, președinte al unei comisii a Camerei Reprezentanților însărcinată cu reforma.

Obamacare a fost votată în 2010 de majoritatea democrată din epocă și a extins asigurările de sănătate asupra a circa 20 de milioane de americani care nu beneficiau anterior de astfel de posibilități.

Republicanii, la putere în prezent la Casa Albă și în Congres, s-au angajat de mai mulți ani să abroge reforma democrată, dar nu sunt toți de acord asupra modalității de a o înlocui, de altfel, prioritatea lor legislativă.

Proiectul dezvăluit luni și care va fi dezbătut mai multe săptămâni de congresmeni elimina obligativitatea universală de a avea o asigurare medicală și merge în sensul dezangajării statului federal.

Textul păstrează însă două reușite majore ale sistemului Obamacare: posibilitatea pentru copii de a rămâne sub asigurarea părinților lor până la vârsta de 26 de ani și interdicția aplicată asiguratorilor de a discrimina pacienții în funcție de antecedentele lor medicale.

Aripa conservatoare a Partidului Republican ar putea încerca să elimine o prevedere a noului proiect: crearea unui credit fiscal, de 2.000 până la 14.000 de dolari anual, pentru a-i ajuta pe americani să își plătească primele de asigurare.

Cu prilejul unui discurs ținut marți în Congres, Donald Trump a atras atenția că sistemul creat de Obamacare este pe punctul de a se prăbuși, din cauza creșterii costurilor observate pe piețele de asigurări de sănătate individuale în mai multe state.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

2 VIDEO Priviți, soldații ucraineni folosesc obuzierele italiene FH70, dar trag cu muniție produsă în Finlanda!

3 ULTIMA ORĂ E disperare mare! / Rusia scoate din depozitele armatei și prima generaţie a lui T-80!

4 VIDEO „Nu mai are fiere, splină, o parte din ficat, coastele i-au pătruns în plămâni” / Patru polițiști de la SAS, reținuți după ce au bătut un bărbat c…

5 Hopa! Soldații ruși și-au creat pe Telegram o „scorbură” pe care Kremlinul nu o poate controla