SUA revocă oficial statutul comercial al Rusiei

SUA revocă oficial statutul comercial al Rusiei

Printr-un vot al Congresului, Statele Unite au revocat joi în mod oficial statutul comercial al Rusiei şi al Belarusului ca răspuns la războiul din Ucraina, deschizând calea pentru tarife punitive împotriva ambelor ţări, informează France Presse.

În coordonare cu aliaţii săi europeni, preşedintele american Joe Biden anunţase luna trecută această măsură pentru a "izola şi mai mult Rusia pe scena mondială", dar noua sancţiune trebuia să fie aprobată de Camera Reprezentanţilor şi de Senat. Măsura s-a bucurat de un puternic sprijin transpartinic în ambele camere.

Prin privarea Rusiei de "clauza naţiunii celei mai favorizate", un principiu de bază al reciprocităţii în comerţul liber, Occidentul ar elimina de facto Rusia din jocul global al comerţului liber şi şi şi-ar da dreptul de a taxa puternic importurile de produse ruseşti.

În ceea ce priveşte SUA, doar alte două ţări sunt în prezent excluse de la acest principiu al reciprocităţii care stă la baza majorităţii relaţiilor comerciale internaţionale: Cuba şi Coreea de Nord.

Anul trecut, SUA au importat bunuri ruseşti în valoare de aproximativ 30 de miliarde de dolari - inclusiv ţiţei în valoare de 17,5 miliarde de dolari, pentru care Washingtonul tocmai a impus un embargo total.

Proiectul de lege al Congresului cere, de asemenea, ca SUA să solicite suspendarea Rusiei din Organizaţia Mondială a Comerţului.

Congresul a votat, de asemenea, joi, o interdicţie asupra importurilor de energie din Rusia, urmând exemplul preşedintelui american care a anunţat un embargo asupra acestor materiale la începutul lunii martie prin decret.

Toate acestea se adaugă mai multor salve de măsuri occidentale adoptate în ultimele săptămâni, menite să taie treptat legăturile economice şi financiare ale lui Vladimir Putin cu restul lumii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...