SUA: Rudy Giuliani recunoaşte că a vizitat Ucraina pentru a obţine materiale compromiţătoare despre Joe Biden

SUA: Rudy Giuliani recunoaşte că a vizitat Ucraina pentru a obţine materiale compromiţătoare despre Joe Biden

Rudy Giuliani, avocatul personal al preşedintelui Donald Trump, a recunoscut că a efectuat o vizită în Ucraina pentru a obţine 'materiale compromiţătoare despre Joe Biden' pe fondul dezaprobării crescânde după dezvăluirea făcută de un avertizor de integritate, potrivit căruia Trump a exercitat presiuni asupra Kievului pentru a-l ancheta pe fostul vicepreşedinte american, informează luni dpa.

'Am obţinut un caz cât se poate de clar de complicitate ucraineană', a afirmat fostul primar al New Yorkului.

Această declaraţie pare să contrazică afirmaţiile sale precedente potrivit cărora el nu a cerut niciodată anchetarea lui Biden.

Giuliani, care a devenit în ultima etapă a carierei sale un fidel al lui Donald Trump, a deplâns faptul că presa de la Washington conspiră în apărarea lui Biden, care conduce printre candidaţii la învestitura democrată în perspectiva alegerilor prezidenţiale.

'În minutul în care spun 'Biden' corpul de presă de la Washington o ia razna. Îl acoperă de ani buni', a afirmat Giuliani într-o intervenţie la 'Fox News Sunday'.

'Familia lui a câştigat bani datorită funcţiei sale publice timp de ani de zile', a spus el, fără să prezinte vreo dovadă. 'Doamnelor şi domnilor, iată ce acoperă presă', a adăugat Giuliani.

Afirmaţiile sale intervin în timp ce democraţii din Comisia pentru serviciile secrete din Camera Reprezentanţilor au solicitat o copie a raportului făcut de avertizorul de integritate din cadrul comunităţii de informaţii. Se pare că acesta îl acuză pe Trump că i-a cerut preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unei convorbiri telefonice din 25 iulie să-l investigheze pe fiul fostului vicepreşedinte american Hunter Biden, care a lucrat pentru o companie energetică din Ucraina.

Ministrul de externe ucrainean a dezminţit duminică ipoteza că preşedintele SUA, Donald Trump, ar fi exercitat presiuni la adresa omologului său ucrainean Volodimir Zelenski pentru a obţine presupuse materiale compromiţătoare despre ex-vicepreşedintele american Joe Biden, potrivit Reuters şi media ucrainene.

Conform ediţiei de vineri a Wall Street Journal, Donald Trump l-ar fi presat, cerându-i de opt ori în cursul unei convorbiri telefonice din iulie să coopereze cu avocatul său personal, Rudolph Giuliani, pentru a deschide o anchetă cu privire la fiul lui Joe Biden, candidat la învestitura Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale din 2020.

'Cunosc conţinutul acestei convorbiri şi nu cred că a existat vreo presiune', a declarat şeful diplomaţiei ucrainene Vadim Pristaiko într-un interviu acordat sâmbătă postului de radio Hromadske.

'Această conversaţie a fost lungă, amicală şi s-a axat pe mai multe întrebări necesitând, uneori, răspunsuri serioase', a adăugat ministrul, apărând dreptul Ucrainei de a păstra confidenţialitatea acestei convorbiri. 'Suntem o ţară independentă, avem secretele noastre', a spus el.

Hunter Biden a lucrat din 2014 pentru grupul energetic ucrainean Burisma Holding. Tabăra conservatoare americană, care îl suspectează de corupţie, susţine că acesta ar fi beneficiat de protecţia tatălui său, care avea funcţia de vicepreşedinte în acea perioadă.

Convorbirea a fost dezvăluită de un avertizor de integritate din comunitatea de informaţii americană şi a declanşat un scandal la Washington.

Democraţii denunţă o atingere la securitatea naţională şi o dovadă de abuz de putere din partea lui Donald Trump.

Preşedintele american are programată miercuri o întâlnire cu Volodimir Zelenski în cadrul celei de-a 74-a Adunări Generale a ONU, s-a aflat vineri din surse de la Casa Albă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro