SUA: Sanders obține victorii răsunătoare în caucusurile democrate din Alaska și Washington

SUA: Sanders obține victorii răsunătoare în caucusurile democrate din Alaska și Washington

Senatorul de Vermont Bernie Sanders a câștigat sâmbătă caucusurile democrate din statele Alaska, în extremitatea nord-vestică a continentului american, și Washington (nord-vestul SUA), obținând victorii răsunătoare asupra fostului secretar de stat Hillary Clinton, relatează agenția DPA. Cu 46% din voturi numărate în Washington, Sanders conducea în fața lui Clinton cu 73,9% față de 25,9%, potrivit CNN.

În Alaska, Sanders a câștigat cu 79,2% din voturi, în timp ce Clinton a obținut doar 20,8%, după 73% din voturi numărate.

Votarea era de asemenea în curs de desfășurare în Hawaii, în cadrul alegerilor primare democrate pentru învestitura partidului înainte de scrutinul din noiembrie pentru președintele Statelor Unite.

Luând cuvântul la un miting la Madison, în Wisconsin, Sanders le-a mulțumit susținătorilor pentru "victoria răsunătoare" obținută sâmbătă.

Declarând că "știam că lucrurile se vor îmbunătăți" în timp ce campania s-a mutat în statele din vestul SUA, Sanders a remarcat că "noi facem incursiuni semnificative" și "diminuăm în mod clar avansul secretarului de stat Clinton".

Sanders, un vechi membru al Congresului SUA și un autodeclarat socialist democrat, s-a dovedit a fi un concurent neașteptat de puternic pentru Hillary Clinton, deși ea continuă să fie favorită în alegerile primare pentru a-și asigura nominalizarea în cursa pentru Casa Albă la convenția din iulie a partidului.

Clinton a câștigat alegerile primare din Arizona marți, dar a pierdut în favoarea lui Sanders caucusurile din Idaho și Utah.

Sanders s-a descurcat bine în statele cu întâlniri de partid cunoscute sub numele de caucus, ce tind să atragă membrii de partid cei mai dedicați și unde un număr mic de susținători poate avea un impact supradimensionat, notează DPA.

Ambii candidați au dedicat relativ puțină atenție statelor izolate Alaska și Hawaii, cu populație mică și care sunt situate departe de restul Statelor Unite.

Atât Washington cât și Hawaii sunt state puternic democrate în alegerile naționale, în timp ce Alaska tinde să îi favorizeze pe republicani.

Clinton conduce cursa pentru a-și asigura la convenția partidului majoritatea delegaților atribuiți prin alegerile primare din state și voturile caucusului, cu în jur de 1.690 față de Sanders 946, potrivit New York Times înaintea votului de sâmbătă.

În tabăra republicană, Donald Trump conduce, dar lideri ai partidului trebuie încă să-i susțină candidatura și adversarii speră într-un candidat alternativ într-o convenție disputată, adaugă DPA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 O nouă arestare la vârf în Rusia