SUA schimbă strategia de apărare a României

SUA schimbă strategia de apărare a României

US Army își rotește militarii din celebra Divizie 101 Aeropurtată, dar aduce și 500 de vânători de munte din Divizia 10 Montană, la Mihail Kogălniceanu

Militari ai 10th Mountain Division în Afganistan FOTO Sgt. Sean P. Casey, U.S. Army

Militari ai 10th Mountain Division în Afganistan FOTO Sgt. Sean P. Casey, U.S. Army

La nouă luni de la sosirea militarilor celebrei Divizii 101 Aeropurtate în România, la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu“, Pentagonul pregătește rotirea acestora, dar această manevră vine și cu o posibilă modificare a viziunii asupra modului de operare al militarilor americani din România, prin detașarea și a sute de vânători de munte.

Concret, în perioada următoare vor ajunge în România aproximativ 3.800 de soldați din „1st Infantry Brigade Combat Team“ a Diviziei 101 Aeropurtate, care îi vor înlocui pe colegii lor din „2nd Infantry Brigade Combat Team“ ai aceleiași mai unități de elită americane. În plus, cei 500 de militari ai Cartierului General al Diviziei 101 Aeropurtate vor fi schimbați tot cu militari de elită, dar din Divizia 10 Munte, care au o pregătire similară celei prin care trec vânătorii de munte de la noi. Experții militari susțin că acest lucru poate fi interpretat ca o eventuală adaptare a forțelor americane prin desfășurarea de militari care au competențe specifice reliefului variat al României. Militarii Diviziei 10 Munte sunt antrenați să lupte în zone montane, dar la fel ca și trupele aeropurtate pot fi desfășurați și prin parașutare, dacă este cazul.

Analistul militar Aurel Cazacu spune că detașarea în România a unor vânători de munte americani era oarecum previzibilă. „Să ne amintim că în ianuarie Pentagonul a anunțat că va trimite la Mihail Kogălniceanu un general cu două stele și mai mulți ofițeri de stat major. Foarte important, până la detașare, generalul respectiv a fost tot în «10th Mountain Division», deci este vânător de munte. Cel mai probabil, partea americană a văzut care sunt particularitățile naturale ale României și a realizat că țara noastră trebuie apărată și la șes, dar și la deal sau munte și că sunt necesari oameni cu expertiza corespunzătoare. Este o dovadă a gradului de conștiinciozitate de care dă dovadă partea americană atunci cât își face «temele». Pe scurt, dureri de cap suplimentare pentru Kremlin“, a precizat Aurel Cazacu.

Pregătiți să apere Alianța

„Divizia 10 Munte este mândră că a fost chemată să servească alături de aliații noștri. Militarii sunt obișnuiți cu desfășurările pe tot globul și sunt pregătiți de misiune“, a declarat generalul-maior Gregory K. Anderson, comandantul Diviziei 10 Munte, conform army.mil .

La rândul lui, colonelul Kevin Sharp, comandantul „1st Infantry Brigade Combat Team“ a Diviziei 101 Aeropurtate, a declarat că și militarii din subordinea sa sunt pregătiți să-și înlocuiască colegii. „Brigada Bastogne este pregătită să-și asume misiunea critică în sprijinul aliaților noștri NATO și de a descuraja agresiunea rusă pe flancul estic al NATO. În urmă cu aproape 80 de ani, soldații Diviziei 101 Aeropurtate au luptat în Bătălia de la Bulge, iar brigada noastră își revendică acum cu mândrie porecla de Bastogne. Astăzi, suntem gata să asigurăm pacea în Europa, care a fost construită pe sacrificiile acelor primi soldați ai Diviziei 101 Aeropurtate“, a precizat colonelul Kevin Sharp.

Unde au luptat vânătorii de munte americani

Divizia 10 Munte, ai cărei militari sunt specializați pentru a duce bătălii în condiții montane, are o vastă experiență de luptă. În anul 1944, de exemplu, militarii din componența unității au luptat în munții Italiei pe unele dintre cele mai accidentate terenuri din Al Doilea Război Mondial. Sfârșitul conflictului i-a prins pe militarii unității luptând cu trupele germane în Pasul Reschen din Austria, la o altitudine de peste 1.500 de metri.

În perioada modernă, militarii Diviziei 10 Munte au participat la operațiunile „Desert Storm“ (Arabia Saudită), „Restore Hope“ și „Continue Hope“ (Somalia), „Uphold Democracy“ (Haiti), „Joint Forge“ (Bosnia și Herțegovina) sau „Joint Guardian“ (Kosovo). În plus, militarii americani din această unitate au avut parte de mai multe desfășurări în Afganistan sau Siria.

Ce militari SUA mai sunt în România

Reamintim că, în prezent, în România, Pentagonul are o prezenţă militară importantă. Pe Divizia 101 Aeropurtată, la Mihail Kogălniceanu, mai sunt în jur de 2.000 de militari americani, iar o parte a lor sunt din compunerea Regimentului 2 de Cavalerie Stryker şi au ajuns în România cu tot cu blindatele lor Stryker după invadarea Ucrainei. La vremea respectivă, ei s-au alăturat altor în jur de 700 de soldaţi americani, organizaţi într-un grup de luptă, dotaţi cu transportoare Stryker, maşini de luptă Bradley, tancuri Abrams şi elicoptere Black Hawk şi Apache, care se aflau deja de mai multă vreme în baza militară din judeţul Constanţa.

Oficial, şi alte două baze din România mai găzduiesc trupe americane. Este vorba de Deveselu, unde este scutul antirachetă Aegis Ashore, care este atât de blamat de Moscova, și de Câmpia Turzii, unde sunt dislocate drone MQ-9 Reaper, într-o unitate specializată în misiuni antiterorism, care anterior a acţionat în Orientul Mijlociu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cel puțin 11 morți și mii de răniți, după ce pagerele cu care comunicau membrii Hezbollah au explodat simultan / Incidente similare și în Siria / Isra…

2 Fraților, în ce țară trăim? Un român a construit un bloc, a vândut apartamente, dar nu a declarat nimic la ANAF

3 „E o moarte fără sens. Peste 20 de ani, nimeni nu-și va aminti de tine” / Un soldat rus își îndeamnă camarazii să nu lupte pe front

4 Revin brigăzile de geniu. Primul semn că Franța se pregătește de un război de mare intensitate

5 Cine este piromanul din Parlament, care a pus pe jar Poliția Română. Se întorsese recent din Italia