SUA: "Secrete de fabricație" ale candidaturii lui Hillary Clinton, date publicității

SUA: "Secrete de fabricație" ale candidaturii lui Hillary Clinton, date publicității

La începutul anului 2014, o scurgere de informații în presă releva că Robby Mook era unul dintre finaliștii pentru a deveni director al eventualei campanii prezidențiale a lui Hillary Clinton. În realitate, Mook (30 de ani) lucra deja, cu peste 34 de luni înaintea scrutinului, scrie miercuri France Presse.

"Ai dreptate cu privire la o strategie de presă pe termen lung. Avem nevoie să răspundem la acest gen de stratageme", scria el în februarie 2014 uneia dintre prietenele lui Hillary Clinton, Cheryl Mills, în legătură cu un articol despre divergențe între apropiații lui Barack Obama și cei ai candidatei în devenire.

Hillary Clinton va întreține un fals suspans până în aprilie 2015 asupra ambițiilor sale politice, afirmând în public că ea își acordă timp pentru reflecție și că dorește să petreacă mai mult timp cu nepoata ei.

Dar WikiLeaks publică de câteva zile mii de mesaje Gmail ale lui John Podesta, apropiat fostei Prime Doamne și președinte al echipei sale de campanie, care dezvăluie minuțiozitatea pregătirilor unei candidate foarte decise să nu repete greșelile din 2008, când candidatura sa a fost subminată de un proces decizional vag și un mesaj fluctuant.

Aceste e-mailuri au fost piratate de Rusia — acuză tabăra democrată — cu scopul de a o pune în dificultate pe dna Clinton și a-l ajuta pe adversarul său, Donald Trump.

La 22 martie 2014, Robby Mook schițează deja o strategie politică. Potrivit lui, a face campanie ca prima femeie la președinție ar reprezenta o "eroare" și el propune candidatei să se înfățișeze ca "avocată a clasei de mijloc", o expresie pe care ea o va relua peste un an.

La vremea respectivă, Hillary Clinton are o agendă încărcată de discursuri remunerate și pregătește un turneu de promovare a memoriilor sale ca secretar de stat, nimic din toate acestea având un caracter pronunțat politic.

Dar Robby Mook, în aprilie 2014, se gândea deja la structura juridică pe care trebuia să o pună la punct pentru a plăti 20 de salariați angajați înaintea oricărui anunț oficial. "Aceasta va include crearea unui site, strategia media și deplasările pentru lansare", scrie el într-o notă. În orice caz, "nu înainte de 4 noiembrie 2014".

În mai 2014, Hillary Clinton își reunește cei mai apropiați consilieri. Nici măcar ei nu știau că Robby Mook lucra deja 'în culise'. "Singurii din acest grup care sunt la curent sunt John Podesta și cu mine", scrie Cheryl Mills.

În toamna lui 2014, în timp ce Hillary Clinton testează terenul candidaților democrați la alegerile legislative, Dan Schwerin, cel care îi elaborează discursurile, scrie un document de 20 de pagini în care prezintă trei scenarii pentru a-i motiva candidatura: "punerea statului în serviciul tuturor, nu doar al câtorva bogați"..., "reînnoirea visului american"...., "o luptătoare la Casa Albă".

"Obiectivul este ca voi să începeți să cristalizați ideile și motivațiile care în opinia voastră sunt cele mai importante", scrie consilierul său.

Apoi recrutările se accelerează. "Felicitări! Aveți de acum o directoare pentru comunicare și o adjunctă la comunicare foarte entuziaste!", informează Robby Mook în ianuarie 2015 în legătură cu recrutarea lui Jennifer Palmieri și Kristina Schake, provenite de la Casa Albă.

Strategia de presă capătă formă. Nick Merrill, venit de la Departamentul de Stat, scrie într-un memo "că este timpul să se plaseze un articol cu un jurnalist cunoscut", cu scopul de a orienta acoperirea media. El enumeră mai multe nume de posibili consilieri.

"Știm că reporterii vor scrie despre pregătirile campaniei, deci trebuie influențate aceste articole", scrie Robby Mook, care planifică o serie de mesaje pe Twitter pentru luna martie.

Cât despre mesaj, tatonarea alegătorilor începe în ianuarie 2015 în statul strategic New Hampshire.

În februarie 2015, un consilier în comunicare informează că un prim test printre alegători nu generează deloc entuziasm. "Nu creăm sentimentul unei candidaturi noi și inovatoare la care ne așteptam", conchide Joel Benenson.

Cu șapte zile înainte de "Ziua Z", e-mailurile se adună în Inbox-ul lui John Podesta cu scopul de a pregăti lansarea oficială, prevăzută pentru 12 aprilie 2015.

În ajun, Podesta și alții vorbesc sub rezerva anonimatului cu jurnaliști influenți.

Apoi, în "Ziua Z", Hillary Clinton trimite acest mesaj pe Twitter: "Sunt candidată la președinție. Americanii simpli au nevoie să fie apărați și voi fi avocata lor — H".

"H" este destinat să semnifice că mesajul vine de la ea, dar el a fost scris anterior și validat la nivel înalt, cu cel puțin o săptămână înainte, mai scrie AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...