SUA şi Grecia, preocupate de deciziţia autorităţilor turce de a schimba statutul fostei catedrale Sfânta Sofia

SUA şi Grecia, preocupate de deciziţia autorităţilor turce de a schimba statutul fostei catedrale Sfânta Sofia

SUA s-au declarat ''dezamăgite'' vineri de schimbarea statutului de muzeu al fostei catedrale Sfânta Sofia din Istanbul în cel de moschee, cerând autorităţilor turce să garanteze accesul egal pentru toţi vizitatorii, relatează AFP.

"Suntem dezamăgiţi de decizia guvernului turc de a schimba statutul Sfintei Sofia", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Morgan Ortagus. ''Luăm notă de angajamentul guvernului turc de a garanta accesul la Sfânta Sofia pentru toţi vizitatorii şi aşteptăm cu nerăbdare să vedem planurile sale de gestionare, astfel încât aceasta să rămână accesibilă tuturor fără nici o piedică'', a adăugat ea.

La rândul său, ''Grecia condamnă cu cea mai mare fermitate'' decizia instanţei turce care deschide calea transformării fostei catedrale Sfânta Sophia din Istanbul în moschee, a declarat vineri seara premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Această alegere ''nu afectează doar relaţiile dintre Grecia şi Turcia. Dar şi relaţiile acesteia din urmă cu Uniunea Europeană, UNESCO şi comunitatea mondială în ansamblu'', a adăugat el, potrivit unui comunicat de presă.

Ministrul grec al Culturii, dna Lina Mendoni, a calificat această decizie drept ''provocare pentru lumea civilizată''. "Naţionalismul de care face dovadă preşedintele (turc Recep Tayyip) Erdogan duce ţara sa cu şase secole înapoi", a apreciat ea.

Consiliul de Stat turc a aderat vineri la cererea mai multor asociaţii, anulând o decizie guvernamentală din 1934, care conferă fostei catedrale Sfânta Sofia statutul de muzeu şi care se află în patrimoniul mondial. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...