SUA şi Japonia au efectuat cu succes un test al sistemului Aegis

SUA şi Japonia au efectuat cu succes un test al sistemului Aegis

SUA şi Japonia au efectuat cu succes un test al sistemului Aegis de apărare balistică al Japoniei, au anunţat miercuri oficiali americani din sfera apărării, într-un comunicat citat de Reuters.

Testul sistemului Aegis, fabricat de Lockheed Martin, "asigură încredere în viitoarea capacitate a Japoniei de a răspunde ameninţărilor crescânde din regiune", a declarat Samuel Greaves, directorul Agenţiei americane de apărare antirachetă (MDA).

Japonia a decis anul trecut să-şi extindă capacităţile de apărare antirachetă cu sistemul Aegis fabricat de SUA, având în vedere pericolul reprezentat în opinia sa de rachetele nord-coreene.

Tokyo are rezerve faţă de promisiunile nord-coreenilor de a renunţa la programele de arme nucleare şi balistice şi consideră că Phenianul constituie principala ameninţare pentru securitatea sa, chiar dacă preşedintele american Donald Trump s-a angajat să obţină progrese în direcţia denuclearizării. Totodată, Trump a îndemnat Japonia să cumpere mai multe echipamente militare americane şi alte bunuri din SUA.

"Suntem angajaţi să ajutăm guvernul nipon să-şi modernizeze capacitatea naţională de apărare antirachetă în faţa ameninţărilor emergente", a menţionat Greaves.

Japonia a insistat totodată că sistemele sale antirachetă au doar scop defensiv şi nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia, care şi-a exprimat preocuparea faţă de eforturile de instalare a unui sistem antirachetă american în regiune.

Miercuri, Rusia a formulat o neaşteptată propunere de încheiere oficială a ostilităţilor cu Japonia din cel de-al Doilea Război Mondial, în pofida faptului că între cele două se menţine o veche dispută legată de suveranitatea asupra unor insule din Pacific, aminteşte Reuters.

În testul de marţi, o rachetă balistică simplă lansată de la facilitatea de la Barking Sands din Kauai, în Hawaii, a fost interceptată deasupra Oceanului Pacific de o rachetă standard modernizată SM-3, a precizat MDA. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”