SUA și Japonia își exprimă îngrijorarea față de amenințarea "serioasă și tot mai mare" reprezentată de Phenian

SUA și Japonia își exprimă îngrijorarea față de amenințarea "serioasă și tot mai mare" reprezentată de Phenian

Statele Unite ale Americii și Japonia și-au exprimat duminică îngrijorarea față de amenințarea "serioasă și tot mai mare" din partea Coreii de Nord, care a efectuat un nou test cu rachetă intercontinentală, rachetă despre care susține că poate atinge teritoriul american, relatează AFP.

"Coreea de Nord reprezintă o amenințare serioasă și tot mai mare pentru SUA, Japonia, Republica Coreea (Coreea de Sud — n.r.) și alte țări din apropiere sau mai îndepărtate", au convenit președintele american Donald Trump și premierul japonez Shinzo Abe în cursul unei convorbiri telefonice care a avut loc duminică, se menționează într-un comunicat al Casei Albe.

Cei doi lideri s-au angajat "să crească presiunea economică și diplomatică" asupra Phenianului și "să convingă și alte țări să facă același lucru", conform comunicatului.

Donald Trump a avertizat sâmbătă că nu va mai permite Chinei, pe care o presează să potolească ambițiile recalcitrantului său vecin, "să nu facă nimic".

Coreea de Nord a reacționat duminică și a amenințat că va riposta în cazul unor provocări militare din partea SUA.

Testul cu rachetă intercontinentală (ICBM) "este destinat de data aceasta să trimită un avertisment sever Statelor Unite ale Americii, care și-a înmulțit afirmațiile lipsite de sens, agitând frenetic sancțiuni și o campanie vizând exercitarea de presiuni la adresa" Phenianului, declară Ministerul de Externe nord-coreean.

SUA au efectuat cu succes duminică un nou test de interceptare a unei rachete cu rază medie de acțiune. O rachetă lansată dintr-un un avion cargo C17 deasupra Pacificului a fost interceptată de sistemul THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), desfășurat în Alaska, a indicat agenția de apărare antirachetă MDA (Missile Defense Agency).

La rândul său, Coreea de Sud a anunțat că, după noul test nord-coreean, va accelera desfășurarea THAAD pe teritoriul său, atrăgându-și severe avertismente din partea Chinei, care se opune ferm acestui proiect.

Dar THAAD nu este destinat să intercepteze o rachetă balistică intercontinentală. În acest scop, armata americană contează pe un alt sistem, GMD (Ground-based Midcourse Defense), instalat în Alaska și în California.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...