SUA și Marea Britanie au lovit zeci de ținte houthi în Yemen. Rebelii promit răzbunare

SUA și Marea Britanie au lovit zeci de ținte houthi în Yemen. Rebelii promit răzbunare

Statele Unite și Marea Britanie au anunțat că au efectuat atacuri aeriene asupra mai multor ținte în Yemen sâmbătă, în replică la atacurile repetate ale rebelilor houthi, sprijiniți de Iran, împotriva navelor din Marea Roșie și Golful Aden, conform informațiilor furnizate de AFP.

SUA au lovit din nou rebelii houthi din Yemen FOTO arhiva Adevărul

Raidurile aeriene comune în Yemen au avut loc la o zi după o serie de atacuri americane împotriva forţelor iraniene de elită şi grupărilor armate pro-iraniene din Siria şi Irak, ca răspuns la moartea a trei soldaţi americani în Iordania pe 28 ianuarie.

Loviturile de sâmbătă au vizat "36 de ţinte ale houthi în 13 locuri din Yemen, ca răspuns la atacurile continue ale houthi împotriva traficului maritim internaţional şi comercial, precum şi asupra navelor de război care tranzitează Marea Roşie", se arată într-un comunicat comun dat publicităţii de Statele Unite, Marea Brianie şi alte ţări care au susţinut operaţiunea.

Atacurile au fost susţinute de forţe din Australia, Bahrain, Canada, Danemarca, Olanda şi Noua Zeelandă.

"Aceste lovituri de precizie sunt menite să perturbe şi să degradeze capacităţile pe care houthii le folosesc pentru a ameninţa comerţul global şi vieţile marinarilor nevinovaţi", se arată în comunicat, citat de Agerpres.

Atacul a vizat "arsenale adânc îngropate, sisteme şi lansatoare de rachete, sisteme de apărare antiaeriană şi radare ale houthi", a adăugat documentul.

Sâmbătă mai devreme, Statele Unite anunţaseră deja că au efectuat lovituri în Yemen , vizând şase rachete antinavă al houthi "pregătite să fie lansate împotriva navelor din Marea Roşie".

Vineri, armata americană a mai distrus opt drone în largul coastei Yemenului şi patru la sol pentru a "proteja libertatea de navigaţie" de atacurile houthi.

Mohammed al-Bukhaiti, un oficial cu rang înalt al Consiliului Politic Houthi, a declarat că grupul îşi va continua operaţiunile militare până când va fi ridicat asediul asupra Gaza şi a promis că va răspunde la ultimele lovituri ale SUA şi Marii Britanii în Yemen, potrivit CNN.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”