SUA și Norvegia analizează posibilitatea desfășurării de trupe americane pe teritoriul norvegian ce se învecinează cu Rusia

SUA și Norvegia analizează posibilitatea desfășurării de trupe americane pe teritoriul norvegian ce se învecinează cu Rusia

Forțele armate americane și norvegiene analizează posibilitatea desfășurării prin rotație a unor trupe americane în această țară ce se învecinează cu Rusia, a anunțat luni Ministerul Apărării al Norvegiei, informează AFP.

'Au fost făcute sondaje la nivel militar pentru a examina posibilitățile de a avea mai multe formațiuni, mai multe stocuri (de materiale militare) și acest gen de lucruri', a declarat, pentru AFP, o purtătoare de cuvânt a ministerului, Ann Kristin Salbuvik, precizând să este vorba de 'o doleanță veche din partea americană'.

'Aceasta poate fi ceva prin rotație', a spus ea. Însă 'nu se pune problema unei staționări permanente', a adăugat ea, subliniind că acest subiect este în stadiu de analiză precoce și nu a fost încă abordată la nivel politic.

Cotidianul norvegian Adresseavisen a afirmat în aceeași zi că armata americană ar dori să desfășoare 300 de pușcași marini la Vaernes, lângă Trondheim (vest), la o mie de kilometri distanță în linie dreaptă de frontiera ruso-norvegiană.

Pentru a calma temerile față de vecinul său sovietic, această țară scandinavă s-a angajat, înainte de a deveni membru fondator al Alianței Nord-Atlantice în 1949, să nu permită desfășurarea pe teritoriul său a unor forțe de luptă străine 'atâta vreme cât Norvegia nu este atacată sau amenințată să fie atacată'.

De atunci, această declarație a suferit amendamente pentru a le permite unor trupe străine să efectueze manevre pe teritoriul norvegian.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…