SUA și Norvegia analizează posibilitatea desfășurării de trupe americane pe teritoriul norvegian ce se învecinează cu Rusia

SUA și Norvegia analizează posibilitatea desfășurării de trupe americane pe teritoriul norvegian ce se învecinează cu Rusia

Forțele armate americane și norvegiene analizează posibilitatea desfășurării prin rotație a unor trupe americane în această țară ce se învecinează cu Rusia, a anunțat luni Ministerul Apărării al Norvegiei, informează AFP.

'Au fost făcute sondaje la nivel militar pentru a examina posibilitățile de a avea mai multe formațiuni, mai multe stocuri (de materiale militare) și acest gen de lucruri', a declarat, pentru AFP, o purtătoare de cuvânt a ministerului, Ann Kristin Salbuvik, precizând să este vorba de 'o doleanță veche din partea americană'.

'Aceasta poate fi ceva prin rotație', a spus ea. Însă 'nu se pune problema unei staționări permanente', a adăugat ea, subliniind că acest subiect este în stadiu de analiză precoce și nu a fost încă abordată la nivel politic.

Cotidianul norvegian Adresseavisen a afirmat în aceeași zi că armata americană ar dori să desfășoare 300 de pușcași marini la Vaernes, lângă Trondheim (vest), la o mie de kilometri distanță în linie dreaptă de frontiera ruso-norvegiană.

Pentru a calma temerile față de vecinul său sovietic, această țară scandinavă s-a angajat, înainte de a deveni membru fondator al Alianței Nord-Atlantice în 1949, să nu permită desfășurarea pe teritoriul său a unor forțe de luptă străine 'atâta vreme cât Norvegia nu este atacată sau amenințată să fie atacată'.

De atunci, această declarație a suferit amendamente pentru a le permite unor trupe străine să efectueze manevre pe teritoriul norvegian.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce știe Fukuyama? / „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

2 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene

3 VIDEO Europa se pregătește de război? Un tren plin cu tancuri se poloneze se îndreaptă spre graniță

4 Familia de interlopi Kalu, tatăl și fiii care spărgeau dinții cu ciocanul de șnițele, în urmărire

5 „Am elimina toate trupele rusești din Ucraina și toate navele lor din Marea Neagră”. Un general american dezvăluie cum ar răspunde NATO dacă Putin va …