SUA și Norvegia analizează posibilitatea desfășurării de trupe americane pe teritoriul norvegian ce se învecinează cu Rusia

Forțele armate americane și norvegiene analizează posibilitatea desfășurării prin rotație a unor trupe americane în această țară ce se învecinează cu Rusia, a anunțat luni Ministerul Apărării al Norvegiei, informează AFP.

'Au fost făcute sondaje la nivel militar pentru a examina posibilitățile de a avea mai multe formațiuni, mai multe stocuri (de materiale militare) și acest gen de lucruri', a declarat, pentru AFP, o purtătoare de cuvânt a ministerului, Ann Kristin Salbuvik, precizând să este vorba de 'o doleanță veche din partea americană'.

'Aceasta poate fi ceva prin rotație', a spus ea. Însă 'nu se pune problema unei staționări permanente', a adăugat ea, subliniind că acest subiect este în stadiu de analiză precoce și nu a fost încă abordată la nivel politic.

Cotidianul norvegian Adresseavisen a afirmat în aceeași zi că armata americană ar dori să desfășoare 300 de pușcași marini la Vaernes, lângă Trondheim (vest), la o mie de kilometri distanță în linie dreaptă de frontiera ruso-norvegiană.

Pentru a calma temerile față de vecinul său sovietic, această țară scandinavă s-a angajat, înainte de a deveni membru fondator al Alianței Nord-Atlantice în 1949, să nu permită desfășurarea pe teritoriul său a unor forțe de luptă străine 'atâta vreme cât Norvegia nu este atacată sau amenințată să fie atacată'.

De atunci, această declarație a suferit amendamente pentru a le permite unor trupe străine să efectueze manevre pe teritoriul norvegian.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevărul despre ce se întâmplă în America?

2 Ambasadorul SUA la Bucureşti: SUA nu au un alt prieten mai bun decât România. Credeți în voi înșivă. Vom ajuta…

3 Surse / Firea a încercat un scenariu lacrimogen cu ambulanța pe motiv de dosar la DNA privind spitalul Gomoiu

4 Firea, primul semnal că nu va mai candida! Va da vina pe problemele medicale

5 Megadosar de prostituție: Oameni de afaceri și polițiști, trimiși în judecată în cazul clubului unde se distra…