SUA speră să coopereze cu China, chiar dacă aceasta are o atitudine mai agresivă

SUA speră să coopereze cu China, chiar dacă aceasta are o atitudine mai agresivă

SUA încă speră la o cooperare cu China, în pofida problemelor majore pe care le are cu președintele chinez, care este pe cale să obțină un nou mandat, potrivit secretarului de stat Antony Blinken.

SUA speră să coopereze cu China, chiar dacă aceasta are o atitudine mai agresivă FOTO EPA EFE

"Unele din marile probleme pe care trebuie să încercăm să le rezolvăm sunt mult mai dificil de rezolvat dacă Statele Unite şi China nu cooperează", a spus Blinken.

Blinken a punctat în special lupta împotriva schimbărilor climatice și problemele de sănătate cu care se confruntă lumea după pandemie, teme de interes comun pentru ambele țări.

Șeful diplomației americane a precizat că sub conducerea lui Xi Jinping, China a devenit o țară mai represivă în interior și mai agresivă în străinătate.

"Şi, în multe cazuri, aceasta reprezintă o problemă pentru propriile noastre interese şi pentru valorile noastre". Însă relaţia dintre cele două mari puteri "păstrează aspecte de cooperare", a mai spus Blinken, într-o prelegere la Universitatea Stanford, potrivit Agerpres.

Casa Albă a lansat, miercuri, "Strategia de securitate naţională". Astfel, reafirmă care sunt prioritățile strategice ale conducerii Biden. Wahington intenționează să se impună în fața Chinei pe termen lung prin reconcilierea unei abordări concurențiale cu un adversar care are "voinţa de a schimba ordinea internaţională", menţinând în acelaşi timp o logică a cooperării cu această ţară care rămâne cel mai mare partener comercial al SUA, potrivit documentului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro