SUA: 'Super Tuesday' - alegeri primare în 12 state, cu Hillary Clinton și Donald Trump ca favoriți

SUA: 'Super Tuesday' - alegeri primare în 12 state, cu Hillary Clinton și Donald Trump ca favoriți

Marți, în 12 state din SUA au loc alegeri primare în cursa pentru nominalizarea candidaților celor două partide, democrat și republican, la prezidențialele din noiembrie, fostul secretar de stat Hillary Clinton și miliardarul Donald Trump fiind creditați cu scoruri care le-ar putea consolida statutul de favoriți, notează AFP și Xinhua.

Chiar dacă 'Super Tuesday' ('Super Marți'), cum este denumită această zi de alegeri, nu va pune capăt competiției — ce va continua până în iunie, în alte zeci de state—, ea le-ar putea oferi un avans semnificativ lui Hillary Clinton și Donald Trump, risipind speranțele contracandidaților lor.

Hillary Clinton, care a câștigat categoric sâmbătă în Carolina de Sud în fața rivalului său, senatorul de Vermont Bernie Sanders, deține între 20 și 34 puncte de avans în Texas, Georgia și Tennessee, potrivit sondajelor publicate duminică de NBC/Wall Street Journal.

În tabăra republicană, Donald Trump continuă să-și domine cei patru urmăritori. Conform unui sondaj CNN la nivel național, publicat luni, Trump reunește 49% din intențiile de vot ale republicanilor, față de 16% în favoarea lui Marco Rubio, senator de Florida, și 15% pentru Ted Cruz, senator de Texas.

Statele și numărul acelora care participă la Super Tuesday variază de la un an electoral la altul, recordul fiind înregistrat în 2008, când 24 de state și teritoriul insular Samoa americană au organizat alegerile primare în aceeași zi.

În 2016, în Super Tuesday vor vota 12 state: Alabama, Alaska, Arkansas, Colorado, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont și Virginia. În 10 state se va vota pentru ambele partide, în timp ce în Alaska vor avea loc doar caucusuri republicane, iar în Colorado, doar democrate.

În total, Partidul Democrat va desemna 865 de delegați la convenție, iar Partidul Republican, 595.

Pentru a obține nominalizarea în cursa pentru Casa Albă, un candidat republican are nevoie de voturile a 1.237 delegați din totalul de 2.472, în cazul democraților numărul minim fiind de 2.382 din 4.763.

Dintre statele care votează marți, cele mai importante sunt considerate, prin prisma numărul de delegați pe care îi vor desemna, Texas, Georgia și Minnesota.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu