SUA suspendă discuţiile cu Rusia pe tema scutului antirachetă

SUA suspendă discuţiile cu Rusia pe tema scutului antirachetă

24 de interceptori antirachetă vor fi instalaţi în România

'Intervenţia Rusiei în Ucraina constituie o încălcare a dreptului internaţional ce a condus la o suspendare a dialogului nostru militar şi în consecinţă nu vom continua discuţiile cu Rusia în chestiunea apărării antirachetă', a declarat oficialul american, potrivit agenţie ruse.

Elaine Bunn a precizat că Washingtonul a refuzat propunerea Moscovei de a introduce unele restricţii în programul de apărare antirachetă şi că Rusia nu va primi responsabilităţi de comandă şi control în acest proiect.

Rusia şi NATO au convenit, la Summitul de la Lisabona din 2010, să coopereze în programul scutului american antirachetă din Europa, dar dialogul a intrat ulterior în impas după ce Rusia a cerut garanţii că acest proiect nu îi va afecta capacitatea sa de descurajare nucleară.

Kremlinul a propus crearea unui sistem comun de apărare european bazat pe principiul sectorial, astfel încât fiecare partener să fie responsabil pentru o anumită zonă. În baza acestui principiu, Rusia a cerut controlul asupra spaţiului baltic, solicitare neagreată de NATO întrucât implementarea ei ar fi fost contrară prevederilor Tratatului Nord-Atlantic.

România este una dintre ţările europene care vor găzdui elemente ale scutului antirachetă: 24 de interceptori, ce vor fi amplasaţi la baza militară de la Deveselu.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”