SUA: Tom Steyer, un miliardar care militează pentru destituirea lui Trump, intră în dezbaterile candidaţilor democraţi

SUA: Tom Steyer, un miliardar care militează pentru destituirea lui Trump, intră în dezbaterile candidaţilor democraţi

Tom Steyer, un miliardar californian şi lider al unei mişcări care militează pentru destituirea preşedintelui Donald Trump, s-a calificat duminică pentru dezbaterea candidaţilor democraţi ce va avea loc la mijlocul lunii octombrie, transmite dpa.

Tom Steyer a primit susţinerea a 2% dintre votanţii din statul Nevada, potrivit unui sondaj CBS News/YouGov, îndeplinând astfel criteriul final pentru a putea lua parte la dezbaterea din Ohio.

Steyer se va alătura celorlalţi zece candidaţi care au întrunit deja cerinţele impuse de Comitetul Naţional Democrat (CND).

Din cauza prezenţei a 11 participanţi, este probabil că dezbaterea din Ohio va fi împărţită în două, urmând să aibă loc în serile de 15 şi 16 octombrie, într-un loc încă neanunţat.

Apariţia televizată îi va oferi lui Steyer, fost manager al unui fond de investiţii, cel mai numeros public pe care l-a avut vreodată, şi garantează faptul că în dezbatere va fi adus şi subiectul demiterii lui Trump, o sursă de diviziune între democraţi, asupra căreia precedentele dezbateri nu s-au aplecat.

Steyer a devenit un donator important pentru candidaţi şi cauze ale Partidului Democrat în ultimii ani, cu peste 235 milioane de dolari în ultimele trei alegeri, majoritatea acestor fonduri mergând spre apeluri la demiterea lui Trump şi schimbări în politica de mediu.

Acum, omul de afaceri devenit activist de mediu vrea să cheltuiască cel puţin 100 milioane de dolari din banii proprii pentru campania sa prezidenţială. În jur de 12 milioane de dolari au fost îndreptaţi deja spre spoturi televizate şi campanie online pe parcursul a şase săptămâni din vară, într-un efort fără succes de a se califica pentru dezbaterea din septembrie. Pentru aceasta, ar fi trebuit să primească sprijinul a cel puţin 130.000 de donatori individuali, dintre care 400 donatori unici din măcar 20 de state, şi să obţină un scor de cel puţin 2% în patru sondaje aprobate de CND.

Sumele cheltuite cu largheţe de Steyer în campanie i-au atras critici din partea rivalilor.

'Cred că regulile CND sunt bine-intenţionate, dar ceea ce au făcut cu adevărat a fost să-i permită unui miliardar să-şi cumpere un loc pe scena dezbaterilor', a declarat guvernatorul statului Montana. Steve Bullock, unul dintre candidaţii care nu au îndeplinit criteriile de calificare pentru dezbaterea din octombrie. 'Ne apropiem de punctul în care cheltuim mai mulţi bani online decât pentru a vorbi pe viu cu alegătorii', a adăugat el.

'Nu fac nimic altceva decât să spun adevărul şi să mă opun celor care au cumpărat democraţia', a replicat Steyer într-un interviu.

Ceilalţi aspiranţi prezidenţiali democraţi calificaţi pentru dezbaterea din octombrie sunt: fostul vicepreşedinte Joe Biden, primarul din South Bend (Indiana), Pete Buttigieg, fostul reprezentant de Texas Beto O'Rourke, omul de afaceri Andrew Yang, un fost membru al cabinetului Obama, Julian Castro, şi senatorii Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Kamala Harris, Cory Booker şi Amy Klobuchar. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante