SUA: Tradiţionalul actor de comedie de la dineul corespondenţilor de presă de la Casa Albă, înlocuit cu un istoric

SUA: Tradiţionalul actor de comedie de la dineul corespondenţilor de presă de la Casa Albă, înlocuit cu un istoric

Tradiţionalul dineu al Asociaţiei corespondenţilor de presă de la Casa Albă (WHCA), organizat în fiecare an la Washington, va suferi o schimbare: la ediţia din 2019 nu va mai participa un actor de comedie, ci un istoric, relatează AFP.

De la venirea sa la putere, în ianuarie 2017, preşedintele american Donald Trump, care şi-a înmulţit atacurile extrem de virulente împotriva mass-media, a refuzat să participe la aceste eveniment, o ruptură faţă de predecesorii săi, deopotrivă democraţi şi republicani.

Acest dineu de gală celebrează libertatea presei şi îi oferă preşedintelui ocazia să susţină un discurs, în general marcat de autoderiziune, despre anul scurs şi să se lase ironizat de un actor de comedie.

Anul trecut, prestaţia actriţei de comedie Michelle Wolf, care a ironizat-o în special pe purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, prezentă pe scenă, a stârnit reacţii diverse: unii au lăudat libertatea sa de ton, în timp ce alţii au considerat ironiile sale ca fiind prea agresive.

Pentru ediţia din 2019 a dineului, prevăzută pentru data de 27 aprilie, istoricul Ron Chernow, autorul unei biografii despre George Washington, primul preşedintele SUA, este cel care ar urma să ia cuvântul şi să vorbească despre "importanţa unei prese libere şi independente".

"Deşi nimeni nu m-a luat vreodată drept actor de stand-up, promit că lecţia mea de istorie nu va fi una austeră", a precizat el într-un comunicat publicat de WHCA.

Tradiţia acestui dineu a început în 1921. Din 1980, toţi preşedinţii au asistat la eveniment, cu excepţia lui Ronald Reagan în 1981, care era în perioada de recuperare după atacul în care a fost grav rănit.

În cadrul acestui dineu, la care participa ca invitat în 2011, Donald Trump a fost ţinta unor ironii ale lui Barack Obama, care a luat peste picior înclinaţia sa pentru teoriile complotului.

Timp de mai mulţi ani, magnatul imobiliar a reluat o teorie lansată de unele medii de extremă dreaptă care puneau sub semnul întrebării locul de naştere al lui Barack Obama şi prin urmare legitimitatea sa de a conduce SUA. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

2 Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a aruncat președintele pisica pe…

3 Trendul din sondaje: PNL începe să scadă, PSD, staționar / USR PLUS e pe creștere, Pro România se scufundă

4 Cine este „Barosanul”? România, într-un document al unei jurnaliste de investigații legat de afacerile dubioas…

5 Mulțumită, Firea anunță că 3,3 milioane lei dați de UE pentru batrânii din cămine sunt gestionați de Iftene, u…