SUA: Trump anunţă că va merge în vizită în zona de frontieră din Texas la 30 iunie

SUA: Trump anunţă că va merge în vizită în zona de frontieră din Texas la 30 iunie

Fostul preşedinte american Donald Trump se va deplasa la 30 iunie în Texas pentru a vizita zona de frontieră cu Mexicul, unde sute de mii de migranţi intră ilegal de la multe luni pentru a cere azil în SUA, relatează AFP.

"Am acceptat invitaţia guvernatorului din Texas, Greg Abbott, de a-l însoţi în vizită oficială la frontiera de sud, decimată, a ţării noastre", a transmis Trump într-un comunicat, fără a preciza locul exact unde se va deplasa.

Frontiera dintre SUA şi Mexic este "o adevărată zonă a dezastrului", unde are loc "cea mai gravă criză" din istoria ţării, a afirmat el.

Republicanul Greg Abbott urmează la rândul său să anunţe în această săptămână un plan pentru construirea unui zid la frontiera de sud a statului său.

La 12 ianuarie, Trump, al 45-a preşedinte al SUA, a făcut ultima sa vizită oficială la frontiera americană a Texasului, unde a susţinut construirea unui zid anti-imigraţie.

Fostul lider republican de la Casa Albă a făcut din lupta împotriva imigraţiei - legale şi ilegale - una din priorităţile mandatului său şi a lansat lucrări de construcţie la un zid la scurt timp după victoria sa din 2016, de-a lungul a circa 3.200 de kilometri de frontieră cu Mexicul.

Însă aceste lucrări au constat în principal în îmbunătăţiri sau consolidări ale structurilor existente.

Măsurile sale severe privind migraţia au redus fluxul de migranţi, care a reînceput să crească odată cu alegerea lui Joe Biden, iar din martie se înregistrează lunar un nou record de arestări.

În mai, aproximativ 180.000 de persoane au fost arestate după ce au traversat ilegal frontiera, cel mai ridicat număr din ultimii 15 ani, ceea ce a amplificat presiunea asupra lui Biden, acuzat de opoziţie că minimalizează criza migraţiei de la frontieră.

Donald Trump, interzis pe reţelele de socializare şi retras la reşedinţa sa de la Mar-a-Lago, în Florida, rămâne extrem de influent în Partidul Republican şi, prin comunicate zilnice, îşi transmite aprecierile sau criticile. El lasă de înţeles de asemenea cu regularitate că ar putea candida pentru un nou mandat în 2024.

De la plecarea sa de la Casa Albă, el a participat la Convenţia conservatoare anuală (CPAC) la sfârşitul lui februarie şi la Convenţia Partidului Republican în Carolina de Nord la începutul lui iunie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria