SUA: Trump cere demisia preşedintelui comisiei pentru informaţii a Camerei Reprezentanţilor, în siajul anchetei Mueller

SUA: Trump cere demisia preşedintelui comisiei pentru informaţii a Camerei Reprezentanţilor, în siajul anchetei Mueller

Preşedintele american Donald Trump l-a invitat joi pe preşedintele comisiei pentru informaţii a Camerei Reprezentanţilor să demisioneze din Congres, acuzându-l că a dezvăluit informaţii clasificate, relatează dpa şi Reuters.

Adam Schiff, reprezentant democrat din California, a fost unul dintre cei mai activi susţinători ai investigaţiilor privind o posibilă interferenţă a Rusiei în campania prezidenţială din 2016 din SUA, în urma căreia Trump a ajuns la Casa Albă.

"Congresmenul Adam Schiff, care timp de doi ani a minţit şi a scurs informaţii cu bună ştiinţă şi în mod ilegal, ar trebui obligat să demisioneze din Congres!" - a scris Trump pe Twitter.

Apelul său survine după ce săptămâna trecută procurorul special Robert Mueller şi-a finalizat ancheta privind ingerinţa rusă, iar un rezumat al acesteia publicat în weekend de ministrul justiţiei William Barr a indicat că şeful statului este "absolvit" de suspiciunile de conspiraţie cu Rusia.

În schimb, raportul, care este încă secret, nu a tras nicio concluzie cu privire la o posibilă obstrucţionare a justiţiei de către Trump, pasând astfel această problemă Congresului, care a lansat propriile anchete privind o ingerinţă a Rusiei în campanie, apreciază unii comentatori.

Adam Schiff, care a cerut insistent publicarea integrală a raportului Mueller, a declarat miercuri la CNN că l-ar putea convoca pe procuror la o audiere în Congres.

Într-o scrisoare, toţi cei nouă membri republicani ai comisiei pentru informaţii a Camerei Reprezentanţilor au repetat apelul lui Trump la demisia lui Schiff, cerută şi luni de consiliera Casei Albe Kellyanne Conway.

Alesul democrat, care nu este totuşi acuzat de autorităţile americane de scurgeri de informaţii, a răspuns evocând o listă a contactelor campaniei lui Trump cu Rusia, de la o discuţie a lui Donald Trump Junior cu un rus care promitea dezvăluiri compromiţătoare despre candidata democrată Hillary Clinton până la o întrevedere secretă între fostul consilier pentru securitate naţională Michael Flynn şi ambasadorul rus consacrată sancţiunilor împotriva Rusiei.

"Puteţi spune că e în regulă, că sunt lucruri pe care trebuie să le faci ca să câştigi, dar eu nu cred că e OK. Consider că este imoral, lipsit de etică, nepatriotic şi corupt şi că este o dovadă de complot", a subliniat Adam Schiff, potrivit Reuters.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Cinci motive pentru care litoralul românesc trebuie evitat cu orice preţ

2 „Ciorba a devenit un fel de caviar” / Turiștii, revoltați de prețurile care au explodat în Mamaia

3 Răsturnare de situație! Oana Mizil, agresată de Vanghelie din cauza acestui dobitoc?

4 Așa o fi?

5 Rozătoarele României