SUA: Trump exonerează trei ofiţeri judecaţi în cazuri de crime de război

SUA: Trump exonerează trei ofiţeri judecaţi în cazuri de crime de război

Preşedintele american Donald Trump a graţiat vineri doi militari judecaţi în cazuri de crime de război şi i-a redat gradul unui al treilea, relatează DPA.

Decizia de vineri a venit în pofida unor obiecţii la Pentagon şi rândul armatei, dar a fost susţinută de conservatori, inclusiv de parlamentarii republicani.

Preşedintele şi-a exprimat anterior sprijinul faţă de soldaţi, inclusiv pe Twitter.

Cele trei cazuri ale lui Clint Lorance, Mathew Golsteyn şi Edward Gallagher nu au legătură unul cu altul. Două au avut loc în Afganistan şi al treilea în Irak.

Edward Gallagher nu a fost găsit vinovat de crimă în acest an, dar a fost condamnat pentru o infracţiune mai puţin gravă şi a fost retrogradat. Prin decizia de vineri, Trump i-a redat gradul pe care îl deţinea anterior.

Mathew Golsteyn se afla în aşteptarea procesului său pentru crimă, în timp ce Clint Lorance execută o sentinţă de 19 ani pentru două crime. Amândoi au fost graţiaţi integral.

New York Times a relatat că oficiali de top, printre care şi secretarul apărării Mark Esper, s-au opus exonerării soldaţilor, afirmând că un astfel de gest ar submina justiţia şi ar fi un exemplu prost.

Anterior în cursul acestui an Trump a graţiat un ofiţer care îşi executase condamnarea şi fusese eliberat pe cauţiune, după ce fusese găsit vinovat de crimă în Irak.

"Preşedintele, în calitate de comandant al armatei, este responsabil pentru a se asigura că legea este aplicată şi, când este potrivit, că se acordă clemenţă", se menţionează într-un comunicat al Casei Albe.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite o chestie interesantă despre patronul Digi

2 Secretul Mykonosului, dezvăluit de Ramona Olaru! Ce fac „fetițele” noastre cu miliardarii

3 De citit!

4 Așa o fi?

5 Scandal sexual în handbalul românesc