SUA: Trump revocă obligativitatea ca administraţia să raporteze numărul civililor ucişi în lupta antiteroristă

SUA: Trump revocă obligativitatea ca administraţia să raporteze numărul civililor ucişi în lupta antiteroristă

Preşedintele american Donald Trump a revocat un ordin executiv din 2016 care impunea administraţiei şi responsabililor serviciilor de informaţii să raporteze anual numărul civililor ucişi în lupta antiteroristă americană, informează dpa.

Un ordin executiv emis de fostul preşedinte Barack Obama prevedea că guvernul trebuia să facă publice în fiecare an, până la data de 1 mai, numărul de atacuri militare cu drone 'împotriva unor ţinte teroriste în afara zonelor de ostilităţi active', precum şi o estimare a bilanţului de combatanţi şi civili ucişi.

Casa Albă nu a motivat decizia luată de preşedintele Trump.

Anul trecut, ea indicase că sistemul ar putea fi revizuit, după ce termenul de 1 mai nu a fost respectat.

O lege adoptată de Congres reclamă totuşi ca administraţia să raporteze legislativului despre astfel de lovituri, însă aceste rapoarte pot fi clasificate.

Barack Obama a încercat să facă mai transparente programele de atacuri cu drone şi rachete ale Statelor Unite. În 2016, spre exemplu, Casa Albă a anunţat că peste 2.000 de oameni au fost ucişi în atacuri cu dronă şi acţiuni similare, numărul civililor morţi fiind estimat între 64 şi 116.

Grupuri de activişti au pus mult timp sub semnul întrebării bilanţurile oficiale privind victimele civile, considerând că cifrele reale sunt mult superioare.

Acuzaţii similare au fost aduse şi Marii Britanii, care participă adeseori alături de SUA la acţiuni militare în Irak şi în Siria.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...