SUA: Trump se angajează "să desființeze acordul catastrofal cu Iranul", promite legături puternice cu Israelul

SUA: Trump se angajează "să desființeze acordul catastrofal cu Iranul", promite legături puternice cu Israelul

Dacă va fi ales președinte al Statelor Unite, miliardarul Donald Trump va abroga acordul "catastrofal" încheiat în iulie între marile puteri și Iran asupra programului său nuclear, s-a angajat luni favoritul republican pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite, promițând de asemenea legături puternice cu Israelul, în fața unui grup de presiune pro-israelian, relatează AFP și Reuters.

"Prioritatea mea numărul unu este de a desființa acordul catastrofal cu Iranul", a afirmat Trump la convenția anuală a grupului de presiune evreiesc american favorabil Israelului AIPAC, în fața căruia s-au exprimat și alți candidați la alegerile prezidențiale din 8 noiembrie.

"Acest acord este un dezastru pentru America, Israel și întreg Orientul Mijlociu", a insistat Trump, criticându-l pe președintele Barack Obama pentru "probabil cel mai rău lucru care s-a întâmplat vreodată Israelului".

Președintele Obama și ministrul său de externe John Kerry sunt arhitecții acordului istoric cu Iranul din 14 iulie 2015 asupra controlului programului nuclear controversat al Teheranului în schimbul ridicării de sancțiuni, amintește France Presse.

Acest text a provocat tensiuni puternice cu aliații istorici ai Statelor Unite, în frunte cu Arabia Saudită și Israel.

"Vom desființa complet rețeaua mondială teroristă a Iranului impunătoare și puternică, dar nu la fel de puternică cum suntem noi", a adăugat favoritul republican, aplaudat călduros de asistență când a criticat Iranul și pe președintele american democrat care va părăsi Casa Albă la 20 ianuarie 2017.

Printre altele, Donald Trump a promis că va continua o alianță puternică a Statelor Unite cu Israelul dacă va fi ales președinte în noiembrie și a declarat că va rezista oricărei încercări a Națiunilor Unite de a-și impune voința asupra statului israelian.

În discursul rostit în fața American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), Trump a afirmat că va lua partea Israelului, un aliat apropiat al SUA, în orice negocieri dintre israelieni și palestinieni, notează Reuters.

"Palestinienii trebuie să vină la masa (negocierilor) știind că legătura dintre Statele Unite și Israel este de nezdruncinat", a spus el.

"Ei trebuie să vină la masă dispuși și capabili să oprească teroarea comisă zilnic împotriva Israelului și ei trebuie să vină la masă dispuși să accepte că Israelul este un stat evreiesc și va exista pentru totdeauna ca un stat evreiesc", a insistat Trump în fața grupului de lobby pro-Israel.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”