SUA: Un candidat sprijinit de Trump a câştigat în Ohio nominalizarea republicană pentru un loc în Senat

SUA: Un candidat sprijinit de Trump a câştigat în Ohio nominalizarea republicană pentru un loc în Senat

Candidatul J.D. Vance susţinut de fostul preşedinte american Donald Trump pentru Senat a câştigat marţi alegerile primare republicane din statul Ohio, un test timpuriu pentru influenţa pe care miliardarul o mai exercită asupra partidului în perspectiva unei posibile noi candidaturi pentru Casa Albă în 2024, transmite miercuri Reuters.

Trump a bulversat competiţia din Ohio luna trecută anunţându-şi sprijinul pentru J.D.Vance, antreprenor şi scriitor, înaintea alegerilor din 8 noiembrie pentru Congres, catapultându-l în faţa lui Josh Mandel, fost trezorier al statului Ohio şi la rândul lui un suporter al ex-preşedintelui.

După numărarea aproape integrală a voturilor, Vance conduce cu 32% din voturi, urmat de Mandel cu 24% şi Matt Dolan, membru în legislativul din Ohio, cu 23%.

Deşi victoria lui Vance este un semn al influenţei sprijinului lui Trump, toţi candidaţii principali, cu excepţia lui Dolan, i-au cerut susţinerea fostului preşedinte.

'A fost o noapte mare pentru trumpism în Partidul Republican din Ohio. Nu doar prin victoria lui Vance, ci şi prin faptul că terenul a fost dominat de candidaţi care au încercat să se depăşească în trumpism unul pe altul', a comentat David Niven, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Cincinnati.

'Trebuie absolut să-i mulţumesc celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, Donald J. Trump. Doamnelor şi domnilor, agenda America First nu a murit', le-a spus Vance susţinătorilor adunaţi la sediul electoral din Cincinnati.

Trump nu şi-a anunţat planurile pentru 2024, dar face regulat aluzii că intenţionează să intre din nou în cursa pentru preşedinţie.

Analişti independenţi consideră că Vance, care se va confrunta în noiembrie cu congresmanul democrat Tim Ryan, este favorit în a prelua mandatul republicanului Rob Portman, care şi-a anunţat retragerea din Senat.

Alegerile desfăşurate marţi au dat startul unor competiţii cruciale pentru nominalizare în săptămânile următoare, cu alegeri primare în Carolina de Nord, Pennsylvania şi Georgia.

Trump şi-a anunţat susţinerea pentru mai mult de 150 de candidaţi în acest an şi urmează să se vadă dacă influenţa sa îi va ajuta pe republicani să recupereze, aşa cum se anticipează, majoritatea în Camera Reprezentanţilor şi să preia controlul în Senat, unde există o paritate de 50-50, dar democraţii au votul decisiv.

O pierdere a controlului de către democraţi într-una din camere le-ar permite republicanilor să blocheze agenda legislativă a lui Biden şi să-i atace administraţia cu anchete cu potenţiale daune politice. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...