SUA: Un ex-amiral american cere să-i fie retras şi lui accesul la informaţii clasificate

SUA: Un ex-amiral american cere să-i fie retras şi lui accesul la informaţii clasificate

Amiralul în rezervă William McRaven, care supervizase în special raidul împotriva liderului Al Qaida, Osama ben Laden, a condamnat joi decizia preşedintelui Donald Trump de a revoca accesul la informaţii clasificate "secret de apărare" fostului şef al CIA, John Brennan, şi a cerut să i se aplice şi lui aceeaşi măsură, informează AFP.

Într-o scrisoare deschisă, publicată de Washington Post, fostul comandant al forţelor speciale americane i-a luat apărarea lui John Brennan, "unul dintre cei mai buni slujitori ai Statului pe care i-am întâlnit vreodată".

"Există puţini americani care au făcut mai mult decât John pentru a proteja această ţară", adaugă McRaven. "Este un om de o integritate fără egal, a cărui onestitate şi moralitate nu au fost niciodată puse la îndoială decât poate de cei care nu-l cunosc", potrivit acestuia. "În consecinţă, aş considera o onoare dacă mi-aţi revoca de asemenea propriul meu acces la secrete de apărare, astfel încât să-mi pot adăuga numele pe lista bărbaţilor şi femeilor care au criticat preşedinţia Dumneavoastră", conchide ex-amiralul McRaven, care a condus până în 2014 comandamentul Forţelor speciale (Socom).

"Ca şi cea mai mare parte a americanilor, speram când aţi venit la preşedinţie că vă veţi arăta la înălţimea situaţiei şi că veţi deveni conducătorul de care frumoasa noastră ţară are nevoie", continuă el. Dar "prin comportamentul Dumneavoastră ne-aţi pus în încurcătură în faţa propriilor noştri copii, umiliţi pe scena internaţională şi, mai rău decât toate, aţi divizat naţiunea noastră", afirmă el.

Trump a revocat miercuri accesul la "secretele de apărare" pentru John Brennan, un fost consilier apropiat al preşedintelui democrat Barack Obama, foarte critic faţă de preşedintele republican. Această competenţă oferă înalţilor responsabili care beneficiază de ea acces la informaţii sensibile şi confidenţiale, chiar şi după ce şi-au părăsit funcţiile.

Casa Albă a precizat că preşedintele intenţiona să le retragă acest acces şi altor foşti înalţi funcţionari din administraţia Obama, între care fostul şef al poliţiei federale FBI, James Comey, devenit inamicul său, dar şi James Clapper, director al Comunităţii Naţionale de Informaţii până la începutul anului 2017, Michael Hayden, fostul şef Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), iar apoi al CIA, Susan Rice, care fusese consiliera lui Barack Obama pentru securitatea naţională şi Andrew McCabe, fost adjunct, iar apoi director interimar al FBI până în august 2017.

Toţi l-au criticat în mod deschis pe preşedintele republican după preluarea atribuţiilor de către acesta în ianuarie 2017. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori / Germania se pregătește să asigure transferul a 800.000 de militari ai alianței spre Est

2 Din 2020 și până în prezent, diferența dintre PIB-ul SUA și cel chinez s-a mărit de la aproximativ 5 trilioane de dolari la 10 trilioane de dolari în …

3 De ce nu au reușit românii să facă față turcilor în evul mediu. Motivele pentru care victoriile românești se terminau cu pierderea tronului

4 VIDEO Totul despre tentativa de asasinat asupra fostului președinte al SUA / Momentul filmat în care s-a tras asupra lui Donald Trump la un miting de ca…

5 Foarte interesante amănunte!