SUA: Un fost consilier al lui Trump primeşte ordinul să nu fie audiat în Congres

SUA: Un fost consilier al lui Trump primeşte ordinul să nu fie audiat în Congres

Fostul consilier juridic al Casei Albe Don McGahn a primit ordinul să nu depună mărturie în faţa Congresului, a anunţat luni preşedinţia de la Washington, angajată într-o dispută cu democraţii cu privire la urmările anchetei ruse, relatează AFP.

Depoziţia lui Don McGahn, care a părăsit Casa Albă în octombrie 2018, ocupă un loc important în raportul de anchetă al procurorului special Robert Mueller, publicat la jumătatea lui aprilie.

Interesaţi să ştie mai mult, democraţii l-au convocat pentru marţi în faţa Comisiei juridice a Camerei Reprezentanţilor.

Cu o zi înainte de acest termen, Departamentul Justiţiei a publicat un "aviz legal" pentru a afirma că foştii consilieri prezidenţiali nu sunt obligaţi să răspundă la acest tip de convocare pe baza principiului "separaţiei puterilor" executivă şi legislativă.

Don "McGahn a primit ordinul să acţioneze în consecinţă", a precizat Casa Albă într-un comunicat.

"Democraţilor nu le place concluzia anchetei Mueller - nicio înţelegere secretă, niciun complot, nicio obstrucţionare a justiţiei - şi doresc să reia totul, deşi e inutil şi costisitor", a adăugat preşedinţia SUA.

După 22 de luni de anchetă, procurorul Mueller a făcut cunoscut că nu a adunat dovezi despre o înţelegere secretă între Moscova şi echipa de campanie a lui Donald Trump în timpul prezidenţialelor din 2016.

În raportul său final, el a detaliat, totuşi, o serie de presiuni îngrijorătoare exercitate de preşedinte asupra anchetei sale, începând cu încercarea de a-l demite.

Bazându-se pe mărturia lui Don McGahn, el a scris că miliardarul american i-a "ordonat" în iunie 2017 consilierului său să îl acuze de "conflicte de interes" pentru a solicita "revocarea sa". Don McGahn nu a respectat însă acest consemn.

Ulterior, congresmenii democraţi şi Casa Albă s-au angajat într-o dispută politică cu privire la urmările acestui raport.

Opoziţia intenţionează să utilizeze puterile sale de anchetă în Camera Reprezentanţilor pentru a şti mai mult.

Casa Albă însă, afirmând că este complet exonerată de procurorul Mueller, doreşte să încheie capitolul. În consecinţă, Donald Trump s-a folosit de prerogativele prezidenţiale pentru a bloca mai multe solicitări de informaţii din partea Camerei Reprezentanţilor.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Un raport devastator despre manipulatorii folosiți de PSD pentru a-i deruta și ațâța pe români pe tema COVID-1…

2 De citit! Asta a lăsat PSD moștenire României!

3 Ciolacu, reacție dementă după ce a fost amendat de Poliție! Imbecilul se dă persecutat politic!

4 FOTO I-o fi amendat cineva? Liderii PSD Ciolacu și Tudose chefuind într-un local care trebuia să fie închis

5 VIDEO Scene violente la Cluj: Femeie târâtă prin noroi de poliţişti şi băgată cu forţa într-o ambulanţă. Expli…