SUA: Un fost președinte al Camerei Reprezentanților, acuzat de abuzuri sexuale asupra copiilor comise în urmă cu decenii

SUA: Un fost președinte al Camerei Reprezentanților, acuzat de abuzuri sexuale asupra copiilor comise în urmă cu decenii

Un fost președinte al Camerei Reprezentanților din SUA, Dennis Hastert, este acuzat că a abuzat de cel puțin cinci copii în urmă cu mai multe decenii, când era profesor de sport într-un liceu din Illinois, au anunțat procurorii, potrivit AFP.

Politicianul republican, în vârstă de 74 de ani, a pledat vinovat în luna octombrie a anului trecut la acuzația de retragere ilegală a 1,7 milioane de dolari în bani lichizi printr-o schemă financiară, timp de patru ani și jumătate, sumele servind, conform acuzării, pentru a cumpăra tăcerea victimelor sale.

Faptele sunt de mult timp prescrise, 'atingerile cu caracter sexual asupra minorilor' având loc între anii '60 și '80, când Hastert era profesor și antrenor de lupte într-un liceu din Illinois, Yorkville High School.

Procurorii au oferit pentru prima dată vineri detalii privind delictele de care s-ar face vinovat Dennis Hastert, președinte al Camerei Reprezentanților — și, în această calitate, al doilea om în stat — din 1999 până în 2007. Unii dintre copii nu aveau decât 14 ani.

Totuși, dată fiind starea sa de sănătate, pedeapsa sa nu ar trebui să depășească șase luni de închisoare, au declarat procurorii, precizând că el va continua să primească îngrijiri în timpul detenției sale.

În două rânduri, doi dintre băieții ai căror profesor era Hastert au fost supuși unor ședințe de masaj în vestiar ale acestuia, care au mers până la un act sexual care nu a fost precizat, conform acuzării.

Unul dintre adolescenți a povestit că antrenorul lor se așeza într-un fotoliu înclinat de unde "avea o vedere directă asupra dușurilor din vestiare în timp ce băieții se spălau".

Una dintre victimele sale, Stephen Reinboldt, decedat în 1995, a fost supus abuzurilor lui Hastert pe tot parcursul școlarității în această unitate între 1967 și 1971, potrivit surorii sale.

De asemenea, cea mai tânără dintre victimele 'ședințelor de masaj' pe care le impunea Hastert elevilor săi la dușuri, desemnată doar cu litera A de către justiție, este în centrul unui șantaj legat de retragerile de bani: în special în ceea ce privește retragerea unei sume de 3,5 milioane de dolari vărsate acestui băiat drept 'compensații' pentru faptele la care a fost supus.

AGERPRES/(AS — editor: Ionuț Mareș)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Urmează „îngroparea” definitivă a lui Băsescu?

2 VIDEO Priviți, primele imagini cu „dihăniile” americane HIMARS în acțiune în Ucraina!

3 Nu, nu este un desen de bășcălie! Armata belarusă desfășoară în zonele de frontieră tancuri false din lemn!

4 Cum a eliminat o capră din Ucraina 40 de soldați ruși

5 ULTIMA ORĂ Disensiuni la vârful Ucrainei? / Zelenski vrea să-l demită pe șeful serviciului de spionaj, Ivan Bakanov, cu care este prieten din copilărie