SUA va livra „în viitorul apropiat” primele două sisteme de apărare antiaeriană NASAMS către Ucraina

SUA va livra „în viitorul apropiat” primele două sisteme de apărare antiaeriană NASAMS către Ucraina

Statele Unite ale Americii depun eforturi pentru a accelera expedierea de sisteme de apărare antiaeriană NASAMS către Ucraina cât mai curând posibil, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, relatează Reuters, citat de Hotnews.

Sistem antiaerian NASAMS FOTO: Karolis Kavolelis Shutterstock

Președintele Statelor Unite a promis președintelui ucrainean Volodimir Zelensky ca Washingtonul va furniza sisteme aeriene avansate după atacul devastator cu rachete al Rusiei în Ucraina.

Până în prezent, potrivit HotNews, Statele Unite au aprobat trimiterea în Ucraina opt sisteme avansate NASAMS, două dintre acestea fiind așteptate să fie livrate în curând, în timp ce șase vor fi trimise într-un interval de timp mai lung.

„Credem că suntem pe punctul de a le livra pe primele două în viitorul foarte apropiat”, a spus Kirby în timpul unui briefing pentru reporteri. „Suntem cu siguranță interesați de a accelera livrarea NASAMS către Ucraina cât mai curând posibil”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

„Președintele Biden s-a angajat să continue să ofere Ucrainei sprijinul necesar pentru a se apăra, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană”, arată un comunicat al Casei Albe.

Din momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Statele Unite ale Americii au oferit asistență de securitate în valoare de peste 16,8 miliarde de dolari. De asemenea, SUA a impus o gamă largă de sancțiuni economice Moscovei pentru acțiunile sale din Ucraina.

NASAMS este un sistem sol-aer dezvoltat de companiile Raytheon Technologies din SUA și Kongsberg din Norvegia. Acesta este utilizat de 12 țări din lume, inclusiv de o serie de țări membre ale Alianței Nord-Atlantice, cum ar fi: Statele Unite ale Americii, Norvegia, Olanda, Spania, Lituania și Ungaria. NASAMS include radarul Sentinel, centrul de comandă Fire Distribution Center și rachete de intercepție AMRAAM, AMRAAM ER și AIM 9X Sidewinder Block II, potrivit Hotnews.ro.

Infrastructuri energetice din vestul Ucrainei au fost atacate marţi de Rusia în noi bombardamente, după atacurile masive din ziua precedentă, au anunţat oficiali din regiunea Liov, în timp ce Moscova a confirmat la rândul ei continuarea bombardamentelor efectuate cu rachete, relatează AFP. Atacurile cu rachete ale Rusiei au început încă de luni în orașele ucrainene, inclusiv în Kiev.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”