SUA: Violențele continuă la St. Louis după achitarea unui polițist

SUA: Violențele continuă la St. Louis după achitarea unui polițist

Orașul american St. Louis (statul Missouri) s-a aflat sub tensiune duminică după achitarea unui polițist alb pentru uciderea unui afroamerican, verdict care a provocat manifestații și violențe conducând la anularea a două concerte la sfârșitul săptămânii trecute, relatează AFP.

Manifestanții au lansat duminică seară proiectile și diverse obiecte în direcția forțelor de ordine, iar vitrinele mai multor magazine au fost sparte, la finalul mitingurilor care au degenerat încă o dată după ce începuseră pașnic, ca în cele două nopți precedente.

Cel puțin 35 de persoane au fost arestate de vineri, ziua verdictului, și 11 membri ai forțelor locale de ordine au fost răniți în ciocnirile cu manifestanții, unii dintre ei înarmați cu pietre, potrivit autorităților.

Manifestanții, denunțând un rasism instituțional, au anunțat că intenționează să desfășoare acțiuni de blocare a arterelor rutiere și mitinguri timp de mai multe zile pentru a protesta față de verdictul achitării polițistului.

Afacerea a fost urmărită la nivel național, pentru că a fost văzută prin prisma relațiilor dintre poliție și comunitatea afroamericană și în urma unor scandaluri izbucnite după ce polițiști albi au ucis în circumstanțe tulburi persoane de culoare. Ea este deosebit de sensibilă la St. Louis, oraș în suburbiile căruia în 2014 au avut loc revolte după moartea unui tânăr, Michael Brown, la Ferguson.

Fostul polițist, Jason Stockley, este alb. La finalul unei curse de urmărire, în 2011, cu un traficant afroamerican de droguri, Anthony Lamar Smith, el a deschis focul și l-a împușcat în mașina lui. Diverse înregistrări video ale scene oferă numai o imagine incompletă, dar polițistul a fost acuzat în special că a pus un pistol în mașină pentru a-și justifica actul.

Într-un oraș exasperat, sute polițiști asigură de vineri ordinea în ținute speciale. Mai mulți au fost răniți în confruntări.

Celebrul grup de rock irlandez U2 și-a anulat concertul sâmbătă seară la St. Louis, după ce a fost informat că poliția nu dispune de mijloacele necesare pentru a asigura o protecție normală la acest tip de eveniment.

Duminică, a fost anulat concertul cântărețului britanic Ed Sheeran, din aceleași motive, a anunțat organizatorul Messing Touring Group.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...