SUA vor furniza Ucrainei rachete tactice ATACM cu rază lungă de acţiune. Pot „ataca ținte mai izolate”

SUA vor furniza Ucrainei rachete tactice ATACM cu rază lungă de acţiune. Pot „ataca ținte mai izolate”

SUA ar urma să furnizeze Ucrainei rachete tactice cu rază lungă de acţiune, ATACM. Avantajul acestora este capacitatea de a ataca ținte mai izolate, astfel că forțele ruse vor putea fi lovite de la distanțe mai mari, în spatele liniilor frontului.

Sistem de lansare multiplă HIMARS FOTO Profimedia

Declarația potrivit căreia rachetele vor ajunge, curând, în Ucraina, a fost făcută, miercuri, de generalul Randy George, nominalizat de preşedintele SUA Joe Biden pentru funcţia de şef de stat major al armatei, notează Reuters.

Avantajele sistemului de rachete

Întrebat dacă aceste noi rachete vor fi de ajutor Ucrainei, generalul a răspuns afirmativ.

ATACMS-urile sunt, evident, grozave. Racheta are un sistem foarte bun, măreşte raza de acţiune. Deci, practic, ceea ce ar oferi este capacitatea de a ataca ţinte mai izolate, a declarat generalul, în prezent, adjunctul şefului de stat major al armatei, în cadrul unei audieri în Senatul american.

El s-a oprit înainte de a spune dacă ar recomanda aceste rachete în cazul în care va fi confirmat în funcţia de şef de stat major al armatei.

Între timp, Kievul s-a arătat foarte interesat de sistemul de rachete tactice al armatei SUA, ATACM, argumentând că acest sistem de rachete ar ajuta la lovirea forţelor ruse de la o distanţă mare în spatele liniilor frontului.

Dar ATACM-urile sunt limitate ca aprovizionare şi nu se află printre sistemele de arme despre care Pentagonul a sugerat că ar urma să fie aprobate pentru livrare - chiar dacă aprobă alte arme, cum ar fi bombe cu dispersie şi tancuri Abrams, pentru Ucraina.

Pentagonul a declarat pe 29 iunie că nu se aşteaptă la nicio decizie iminentă de a trimite ATACM-uri în Ucraina. Potrivit sursei citate, Washingtonul a acordat peste 41,3 miliarde de dolari, reprezentând asistenţă militară pentru Kiev de când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat