SUA: Washingtonul acordă protecţie temporară myanmarezilor prezenţi pe teritoriul american

SUA: Washingtonul acordă protecţie temporară myanmarezilor prezenţi pe teritoriul american

Departamentul pentru Securitate Internă al SUA a anunţat vineri că myanmarezii care locuiesc în prezent în Statele Unite vor putea beneficia de un statut de protecţie temporară după recenta lovitură de stat din Myanmar, transmite AFP.

"Din cauza loviturii de stat şi a violenţei forţelor de ordine împotriva civililor, poporul din Myanmar se confruntă cu o criză umanitară complexă şi care se deteriorează în multe părţi din ţară", a declarat într-un comunicat ministrul Alejandro Mayorkas.

"Am desemnat Myanmar (beneficiar) al statutului de protecţie temporară, astfel încât myanmarezii şi rezidenţii obişnuiţi din această ţară să poată rămâne temporar în SUA", a adăugat Mayorkas.

Doar persoanele care se află deja în SUA pot beneficia de acest statut dacă sunt în măsură să facă dovada rezidenţei continue pe teritoriu începând cu 11 martie 2021.

Represiunea din Myanmar condusă de junta militară care a preluat puterea prin forţă pe 1 februarie s-a soldat cu cel puţin 70 de morţi, potrivit experţilor ONU.

Pe lângă violenţa împotriva civililor, lovitura de stat a condus la suspendarea furnizării de ajutor umanitar vital pentru populaţia din anumite zone ale ţării, subliniază Departamentul pentru Securitate Internă al SUA în comunicatul său de presă.

Acest statut de protecţie temporară este acordat pe o perioadă de 18 luni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Miza Ucrainei pentru a răni grav Rusia în Crimeea este „bijuteria coroanei”, NIP-16, podul Kerci e „pistol cu apă”

3 Descoperire inedită despre calitățile cafelei

4 Așa o fi?

5 Pilot britanic de la Baza Kogălniceanu: „Am putut vedea dronele Shahed intrând în Odesa“