SUA: Washingtonul restabileşte derogări privind programul nuclear civil al Iranului, anulate de Trump

SUA: Washingtonul restabileşte derogări privind programul nuclear civil al Iranului, anulate de Trump

Statele Unite au restabilit vineri derogări privind activităţile programului nuclear civil al Iranului, anulate de administraţia Trump, în contextul în care discuţiile vizând salvarea acordului nuclear cu Iranul intră în linie dreaptă, transmite AFP.

"Am decis să restabilim o derogare de la sancţiuni care să permită o participare externă" pentru a asigura "neproliferarea", din cauza "îngrijorărilor în creştere" create de dezvoltarea continuă a activităţilor nucleare iraniene, a declarat un înalt oficial american.

Această decizie ar trebui, de asemenea, să permită "facilitarea discuţiilor tehnice" care sunt "necesare în ultimele săptămâni de negocieri", a adăugat el, stabilind o legătură directă cu negocierile care urmează să fie reluate în zilele următoare la Viena.

"Derogarea în sine ar fi esenţială pentru a asigura respectarea promptă de către Iran a angajamentelor sale nucleare" în cazul convenirii unui compromis la Viena, a adăugat el.

Dar chiar şi în absenţa convenirii unui acord în capitala Austriei,"aceste discuţii tehnice vor contribui totuşi la îndeplinirea obiectivelor noastre de neproliferare", a asigurat el.

Cu toate acestea, Washingtonul asigură că "nu este vorba de o concesie făcută Iranului" şi nici de un "semnal că suntem pe cale să ajungem la un acord" pentru a salva pactul din 2015 menit să împiedice Iranul să se doteze cu bomba atomică.

Fostul preşedinte Donald Trump, care în 2018 a retras Statele Unite din acest acord şi a restabilit majoritatea sancţiunilor economice impuse Iranului, a eliminat şi aceste derogări în mai 2020. Ele vizează, în special, reactorul de la Teheran destinat cercetării, precum şi reactorul cu apa grea de la Arak, modificat sub controlul comunităţii internaţionale astfel încât să facă imposibilă producerea plutoniului pentru uz militar. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit. Atât de mare o fi diferența de tehnologie între SUA și ceilalți?

2 LIVE Cătălin Cîrstoiu a ajuns la ședința coaliției

3 VIDEO Așa arată mârlănia care profită de slugărnicia și cumsecădenia oamenilor...

4 Ajutorul american pentru Ucraina vine prea târziu? / Rușii se apropie de încercuirea orașului Chasiv Iar

5 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024