SUA: Washingtonul se aşteaptă la o relaţie ''incredibil de strânsă'' cu noul guvern german

SUA: Washingtonul se aşteaptă la o relaţie ''incredibil de strânsă'' cu noul guvern german

Statele Unite au declarat miercuri că se aşteaptă la relaţii "incredibil de strânse" cu noul guvern german de coaliţie convenit între social-democraţi, ecologişti şi liberali, transmite AFP.

"Suntem nerăbdători să colaborăm cu noul guvern german la obiectivele noastre de revitalizare a parteneriatului transatlantic, de consolidare a cooperării cu aliaţii noştri din cadrul NATO şi a ambiţiei reînnoite în relaţiile noastre cu Uniunea Europeană", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane.

Administraţia preşedintelui Joe Biden a manifestat o mare apropiere de Germania cancelarului Angela Merkel, relaţie" maltratată" timp de patru ani de fostul preşedinte al SUA, Donald Trump.

"Germania este unul din cei mai loiali aliaţi ai Statelor Unite", a spus oficialul american, referindu-se la relaţii bazate pe "valorile comune ale libertăţii, democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept".

"Ne aşteptăm cu tărie ca relaţiile dintre Statele Unite şi Germania să rămână incredibil de strânse şi de concrete", a adăugat el.

Liderul conservator Angela Merkel va părăsi puterea, urmând să lase locul social-democratului Olaf Scholz.

Olaf Scholz (63 de ani), ministru de finanţe în ultimul guvern Merkel, a prezentat miercuri acordul final de coaliţie negociat timp de două luni cu Verzii şi liberalii. Acordul deschide calea alegerii sale în funcţia de cancelar în săptămâna ce începe cu 6 decembrie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”