SUA/alegeri: Trump ia în calcul pentru Curtea Supremă doar judecători 'albi și conservatori'

SUA/alegeri: Trump ia în calcul pentru Curtea Supremă doar judecători 'albi și conservatori'

Donald Trump a dat publicității, miercuri, o listă cu 11 persoane dintre care el intenționează, în cazul în care va câștiga cursa pentru Casa Albă, să numească un judecător la Curtea Supremă, anunț menit să asigure aripa conservatoare a Partidului Republican, informează joi AFP.

Toți cei incluși pe listă sunt 'albi și conservatori' și doar trei sunt femei, precizează agenția de presă franceză.

Selecția îl include, de exemplu, pe Don Willett, un texan dur, membru al Curții Supreme din acest stat și care nu ezită să publice pe contul său de Twitter ținte-mărturii ale reușitelor sale la standul de tir.

Un alt candidat luat în calcul de Trump, William Pryor, este un judecător federal catolic care a taxat legea ce autorizează avortul ca fiind 'cel mai abominabil lucru din istoria dreptului'.

Aflată la rândul său pe listă, judecătoarea Diane Sykes a devenit renumită prin infirmarea unei hotărâri judecătorești ce restrângea standurile de tir din spații închise din Chicago.

Lista este formată din judecători federali și judecători care sunt membri la Curțile Supreme din mai multe state americane și este aproape identică celei propuse în martie de un responsabil al Heritage Foundation, organizație conservatoare din Washington, căreia Trump i-a delegat această primă selecție.

Curtea Supremă a SUA numără opt judecători în loc de nouă, după decesul, la 13 februarie, al magistratului conservator Antonin Scalia.

Numirea unui succesor pentru acesta constituie subiectul unei dispute între Casa Albă și senatorii republicani, în condițiile în care miza este enormă, Curtea fiind în prezent divizată între patru judecători conservatori și patru progresiști.

Fermi pe poziția lor, republicanii, majoritari în Senat, refuză să-l confirme pe judecătorul Merrick Garland, numit în martie de către președintele Obama al noulea membru al insituției.

Numele anunțate miercuri nu spun nimic publicului larg, însă ar trebui să-i mulțumească pe responsabilii conservatori, care sunt îngrijorați de posibilitatea ca Trump să numească judecători prea moderați pentru gustul lor, eventual favorabili dreptului la avort, de exemplu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

5 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență