SUA/coronavirus: Biden pledează pentru obligativitatea purtării măştii pentru 'a salva vieţi'

SUA/coronavirus: Biden pledează pentru obligativitatea purtării măştii pentru 'a salva vieţi'

Joe Biden, prezumtivul candidat democrat în alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA, s-a pronunţat în favoarea obligativităţii purtării măşti în toată ţara pentru limitarea răspândirii coronavirusului, transmite dpa.

'Fiecare american ar trebui să poarte mască atunci când se află afară în următoarele trei luni cel puţin', a afirmat joi Biden într-o conferinţă de presă. 'Să instituim obligativitatea măştii la nivel naţional începând chiar de acum şi vom salva vieţi', a pledat el.

Fostul vicepreşedinte a apreciat că măsura ar putea salva peste 40.000 de vieţi în următoarele trei luni, amintind că mai mult de 165.000 de persoane au decedat deja în Statele Unite.

'Nu trebuia să se întâmple astfel', a spus el, subliniind că, dacă preşedintele Donald Trump ar fi acţionat mai din timp, zeci de mii de decese ar fi putut fi evitate.

Joe Biden a făcut aceste declaraţii în cea de-a doua apariţie publică alături de recent aleasa coechipieră a sa în cursa pentru Casa Albă, Kamala Harris, după o întâlnire cu experţi în sănătate publică pe tema coronavirusului.

'Leadership-ul adevărat arată precum Joe Biden. A vorbi deschis, spunându-ne uneori lucruri pe care nu vrem neapărat să le auzim, dar pe care trebuie să le ştim', a spus senatoarea de California.

Ea a prezentat planul de combatere a epidemiei pe care democraţii îl au vedere dacă vor câştiga alegerile din noiembrie, ce include înfiinţarea unui organism de testare pentru distribuirea a milioane de kituri, precum şi a unuia care să se concentreze pe depistarea contacţilor persoanelor infectate.

Preşedintele Donald Trump a acuzat aceste propuneri ca fiind 'jocuri politice cu virusul'.

Potrivit senatoarei Kamala Harris, o viitoare administraţie democrată va garanta fiecărui cetăţean american acces egal la un vaccin, investind 25 miliarde de dolari în producţie şi distribuţie.

Donald Trump s-a opus mult timp presiunilor ca masca de protecţie să fie folosită pe scară largă. Deşi mai recent a susţinut că el 'crede în măşti', a lăsat pe seama autorităţilor fiecărui stat decizia de a impune sau nu folosirea lor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /