Sub guvernarea PSD 2021-2024, România va trimite primul echipaj uman pe Marte

Sub guvernarea PSD 2021-2024, România va trimite primul echipaj uman pe Marte

De fapt, am  glumit în titlu. Un viitor guvern PSD nu va trimite primul echipaj uman pe Marte dar, în rest, va face orice altceva: va crește salariile cu o treime, va crește pensiile cu două treimi, va reduce deficitul bugetar de trei ori, va scădea ponderea datoriei publice cu un sfert și va aduce România la nivelul actual al Portugaliei (adică 80% din media PIB/locuitor din Uniunea Europeană)! A, am uitat să vă spun că PSD-ul va și reduce unele impozite!, scrie profesorul Petrișor Peiu pe  SpotMedia.ro .

De departe, cea mai tare promisiune electorală aflată astăzi pe masa bietului votant.

În ultimele alegeri, partidele au început să se concureze la promisiuni aberante, în speranța nemărturisită că nicun om cu mintea întreagă nu va citi programele lor, darmite să le mai și creadă. Promisiunea USRPLUS de a reduce veniturile bugetare cu 57 de miliarde de lei pe an (5,38% din PIB), de a crește în același timp cheltuielile bugetare și de a reduce în același timp deficitul bugetar (sursa:  AICI ) pare o glumă adolescentină pe lângă promisiunile PSD-ului lui Marcel Ciolacu.

Pentru a lăsa posterității digitale o amintire, iată cum arată sinteza programului cu care PSD vrea să fraierească votanții:

Sursa:  AICI

Sărmanul Marcel Ciolacu pare suficient de puțin școlarizat încât să creadă ceea ce ne propune, dar oare profesorul Vasile Dâncu sau matematicianul Sorin Grindeanu or fi citit propunerile partidului pe care îl conduc?

Domnule Sorin Mihai Grindeanu, absolvent al Facultății de Matematică de la Universitatea de Vest din Timișoara (1997), vă rog eu frumos să citiți și dumneavoastră programul de guvernare cu care ne umpleți cutiile poștale și să ne explicați pe înțelesul nostru cum se poate să ne propuneți simultan o creștere de PIB de 36%, o menținere a nivelurilor impozitelor și contribuțiilor încasate, o creștere a pensiilor cu 62% și o reducere de trei ori a deficitului bugetar? Să fie o descoperire majoră în aritmetică? Să fi revoluționat PSD-ul biata aritmetică, pentru prima oară după mii de ani?

Domnule Marcel Ciolacu, sper să nu crezi că aritmetica bugetară e vreo problemă prea sofisticată. Ai niște venituri bugetare, niște cheltuieli bugetare și un defcit bugetar care este diferența dintre cheltuieli și venituri. Păi dacă tu menții veniturile la aceeași pondere din PIB (33%) și crești PIB-ul cu 36%, dar crești (să luăm doar un exemplu) cheltuiala cu pensiile de la vreo 9% din PIB la 14,5% din PIB, cum poți să reduci deficitul de la 4,6% (vă fac hatârul să mă refer la deficitul din 2019, de dinainte de pandemie) la 3%? Scazi salariile? Nu, dimpotrivă. Scazi investițiile? Nu, ne promiți contrariul. Scazi cheltuielile de sănătate? Nu, ne promiți că le crești și pe astea. Și atunci, cum funcționează povestea pe care PSD-ul o toarce electoratului? Păi nici măcar n-ați fost prea abili la explicații ci, pur și simplu, din graficele promisiunilor ați scos prognoza cheltuielilor:

Sursa: pag. 5,  AICI

Păi zi așa, domnule Ciolacu. Se chinuiau degeaba ochelariștii ăia de la USRPLUS cu doctorate la Sorbona să înțeleagă de ce voi puteți să creșteți pensiile și ei nu …

Și dacă tot suntem la șmecherii, să știi că m-am prins și de cea de la pensii: ca să nu sară în ochi creșterea aia de 62% a pensiilor, o prezentați mai pe furiș, adică ziceți c-o să creșteți pensiile doar cu 32%, doar că vă referiți la pensiile alea mărite cu 40%, deși știți bine că în lumea reală pensiile s-au mărit doar cu 14%. În fine, le urez mult noroc (vor avea nevoie, nu glumă) bieților voștri votanți!

Dar parcă merită și câteva vorbe de alint și comicăreala ascunsă sub titlul pompos: „De unde vin banii?” Păi de unde să vină, dacă nu de la mult invocatele fonduri europene. Pe lângă faptul, stimați psd-iști, că vă faceți că nu trăiți în România, acolo unde și anul acesta și anul trecut și în urmă cu zece ani am tot cheltuit din fondurile alea europene, ne mai și fraieriți cu promisiunea că veți atage nici mai mult, nici mai puțin decât 54% din toate fondurile alocate pentru perioada 2021-2027 în doar patru ani. Păi să vă aduc aminte că în perioada 2014-2020, în cei șapte ani, din care patru în care v-ați ocupat voi de cheltuirea sfintelor fonduri europene, nu ați reușit să absorbiți mai mult de 38%? Și asta așa, în condițiile în care anul ăsta s-au cheltuit fără niciun proiect vreo 4% din fondurile alea, pe măști, salarii compensatorii și ajutoare pentru firme. Oare de ce să credem că aceiași psd-iști care au cheltuit în șapte ani doar 38% vor cheltui în patru ani 54% din banii europeni??? Ați devenit peste noapte de două ori mai buni guvernanți?

Ne mai promiteți și că veți crește investițiile publice cu vreo 55 de miliarde de lei în următorii patru ani. Păi eu vă propun să vedem ce ați investit până acum:

Sursa:  AICI

În 2017 ne-ați anunțat că veți investi 40 de miliarde de lei și la sfârșitul anului ne-am ales cu 26 de miliarde de lei investiții. În 2018 ați jurat pe roșu că veți investi alte 40 de miliarde de lei, dar la sfârșitul anului am găsit doar 35 de miliarde de lei investiți. Iar în 2019 ne-a amenințat doamna Viorica Vasilica Dăncilă că va investi 47 de miliarde de lei și s-a oprit pe la 45 de miliarde de lei, dar asta cu ajutorul guvernului Orban în ultimele două luni din an.

Așa că mă mai întreb încă o dată, cu voce tare, poate mă aude poporul de votanți: De ce v-am crede acum că veți face ceea ce n-ați făcut acum 3 ani sau acum doi ani sau chiar anul trecut? A scăpat Mihai Tudose de dictatorul Dragnea care nu-l lăsa să deschidă șantiere? A plecat cumva genialul Răzvan Cuc la alt partid?

Ei, dar de unde credeți că va mai aduce bani pentru pensii harnicele albinuțe psd-iste? Din faptul că vor crește veniturile și 80% din venituri vor merge către consum și doar 20% pentru economii (sursa: pag11,  AICI ). Stimați cetățeni matematicieni, iată ceva ce nu știați: din statistica Eurostat, rezultă că românii au o rată de economisire de doar 13% (sursa:  AICI ), nu de 20%. Așa încât premiza că 80% din venituri merg către consum este un fel de-a spune că va scădea consumul populației noastre și vor crește banii economisiți la bănci. Interesantă presupunere, dar vorba aia : „Pe ce te bazezi, mă, a lu` Parizianu?”

Și ajungem și la capitolul „alți bani adunați la buget”. Ce credeți că ne promite aici viteaza echipă condusă de căpitanul Ciolacu? 12 miliarde de lei ca efect al digitalizării – efect al contractelor de „digitalizare” atribuite negreșit firmelor lui Sebastian Ghiță, firme aureolate de succesele obținute la funcționarea actualului sistem al ANAF sau la funcționarea două zile din cinci a sistemului cardului de sănătate. Ne mai promite PSD-ul încă 4 miliarde de lei din „Implementarea directivei europene împotriva transferului profiturilor”, adică din transformarea plăților din profitul  multinaționalelor către patria mamă în impozite plătite către statul român. Ce să zic, succes, până acum nimeni n-a cutezat să tulbure liniștea marilor rețele de supermarket-uri sau al imperialilor stăpâni ai României de la OMV…

Ne mai promite PSD-ul încă 8 miliarde de lei din „reducerea arieratelor recuperabile”. Aici deja ne putem tăvăli pe jos de râs: adică PSD-ul va recupera pentru stat datoriile neplătite de 20 de ani ale firmelor de stat înțesate cu directori numiți politic jumătate de PSD și jumătate de PNL! Hai că exagerați, domnule Ciolacu și vă aude doamna Firea sau, mai rău, domnul Pandele.

Printre alte promisiuni se numără și reducerea evaziunii cu 4 miliarde de lei, raționalizarea cheltuielilor, adică economii de 4 miliarde de lei, plus 1 miliard de lei din introducerea contractelor de performanță la instituții și companii de stat. Asta-i bună: adică o să le ia din salariu Ciolacu&Grindeanu colegilor lor Bădălău sau Dumitru Chiriță?

Și iar apare digitalizarea (oamenii ăștia devin chiar previzibili) din care vor rezulta următoarele economii: 0,5% din PIB – 2021, 1% din PIB – 2022, 1,5% din PIB – 2023, 2% din PIB – 2024. Domnule matematician Grindeanu, am rugămintea respectuoasă să ne explicați cum adunați 5+10+15+20 miliarde de lei și vă dă 12 miliarde de lei???

Ei, dar să știți că PSD-ul nu e doar econom cu banii statului, el este și generos cu românii. Astfel ajungem la promisiunile „fără număr”: renunțarea la impozitul cuvenit salariului minim (4,4 miliarde de lei pierduți de buget dintr-un foc), neimpozitarea primilor 2.500 de lei pentru cei cu 1 copil, a primilor 3.000 de lei pentru cei cu 2 sau 3 copii și tot așa. Așa aflăm că vor crește și pensiile mamelor în funcție de numărul de copii (cu 1% pentru cele cu 1 copil și cu  10% pentru cele cu 3 copii!). Serios, adică pensiile vor crește, de fapt, cu vreo 64% (majoritatea pensionarilor sunt femei). Tare!

Nici nu mai amintesc de credite, granturi și „start-up nation”- uri pentru tot poporul promise de PSD sau de nenumăratele investiții locale din generosul Fond Național de Dezvoltare Locală, aceeași Măria a PNDL, dar cu altă pălărie. Pe la sfârșit apar în cascadă și multe mizilicuri de zeci de miliarde de lei în programe precum „Fabricat în România” sau locuințe de serviciu (ce-or fi alea? Poate apartamentul închiriat de Bădălău pe lângă Curtea de Conturi…). Nicio industrie nu e uitată din pomelnicul cel lung al subvențiilor și ajutoarelor de stat promise. Bine că le-au pus la sfârșit, nu are niciun votant răbdare să citească până acolo.

De final să rămânem totuși optimiști: se putea și mai rău! Ia gândiți-vă, dacă în locul lui Sorin Grindeanu sau Vasile Dâncu, programul era scris de Darius Vâlcov, de Dănuț Andrușca sau de Răzvan Cuc, cam cum ar fi arătat? Așa că hai să oftăm resemnați și să admitem că Mihai Tudose sau Marcel Ciolacu ne mint mai frumos și mai puțin decât Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă. Cel puțin așa pare…


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...