Submersibilul Titan, căutat în continuare. Salvatorii ar avea „o singură șansă” să-l scoată, în cazul în care-l găsesc

Submersibilul Titan, căutat în continuare. Salvatorii ar avea „o singură șansă” să-l scoată, în cazul în care-l găsesc

Autoritățile americane și canadiene caută un submersibil care a dispărut duminică în timp ce transporta cinci persoane pentru a vedea epava Titanicului, în Atlantic.

Submersibilul Titan FOTO: Profimedia

Nu este clar încă ce s-a întâmplat cu submersibilul când a pierdut contactul cu nava-mamă. Scenariile sumbre arată că este posibil ca Titan-corpul navei să fie spart la adâncimi atât de mari, ceea ce ar însemna că toți cei de la bord au murit. Dar există, de asemenea, o șansă destul de firavă ca submersibilul să fie încă undeva în adânc, sub nivelul suprafeței, intact și cu toți cei cinci pasageri în viață, scrie Insider .

Marți seara, Garda de Coastă a SUA a scris pe Twitter că un avion canadian a descoperit "zgomote subacvatice" în zona de căutare.

Experții au declarat până acum diferitelor instituții media că, dacă nava ar fi încă intactă și blocată sub apă, singura opțiune de salvare disponibilă ar fi să o remorcheze înapoi la suprafață.

Cum ar putea fi scos la suprafață

O modalitate prin care salvatorii pot realiza acest lucru este prin utilizarea "Flyaway Deep Ocean Salvage System" sau FADOSS, care este un sistem de ridicare cu un troliu și un cablu conceput pentru a recupera "obiecte scufundate mari, voluminoase și grele" care cântăresc până la 60.000 de kilograme, potrivit Marinei SUA. Titan cântărește aproximativ 23.000 de kilograme, potrivit companiei care operează submersibilul.

O soluție ar putea veni din Franța . Guvernul francez a declarat marți că trimite o navă, numită Atalante, în zona de căutare cu robotul Victor 6000, care este capabil să atingă adâncimi de aproximativ 3,7 mile.

Robotul este echipat cu camere de înaltă calitate și poate "manipula obiecte", potrivit Institutului Ifremer din Franța.

Fotis Pagoulatos, un arhitect naval, a declarat pentru The Wall Street Journal că s-ar putea să nu fie suficient timp pentru a salva pasagerii din interior, chiar dacă au găsit Titan adânc dedesubt.

"Ai nevoie de o navă care să poată coborî un cablu pentru a trage Titan în sus sau să aibă un fel de gheară", a declarat Pagoulatos pentru sursa citată. "Chiar dacă îl găsesc, s-ar putea să nu fie suficient timp pentru salvare din cauza problemei cu oxigenul din interior".

Pagoulatos a declarat pentru Journal că salvatorii vor avea, în esență, "cel mult o șansă".

Paza de Coastă a SUA spune că Titan are suficient oxigen de urgență pentru a rezista până joi după-amiază ET, deoarece submersibilul se scufundă cu aproximativ patru zile de susținere a vieții.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?