Suceava: Peste 100 de hectare de teren afectate de incendii de vegetaţie, în 24 de ore

Suceava: Peste 100 de hectare de teren afectate de incendii de vegetaţie, în 24 de ore

Peste 100 de hectare de teren din mai multe localităţi ale judeţului Suceava au fost afectate de incendii de vegetaţie uscată, în ultimele 24 de ore, a informat, luni, purtătorul de cuvânt al ISU, Alin Găleată.

Sursa citată a precizat că, duminică, pompierii militari suceveni au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a cinci incendii de vegetaţie uscată ce au pus în pericol vecinătăţile, fiind anunţate prin numărul unic de urgenţă 112.



Incendiile s-au manifestat pe raza localităţilor Fălticeni - 30 ha, Stroieşti - 50 ha, Solca - 15 ha, Preuteşti (Leucuşeşti) - 10 ha şi Vicovu de Jos - 2 ha.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, misiunile au necesitat o concentrare mare de forţe şi mijloace, atât din partea pompierilor militari, cât şi a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, pentru a putea limita propagarea focului, intervenţiile desfăşurându-se în condiţii extreme, pe suprafeţe extinse, unele cu terenuri accidentate şi greu accesibile, şi pe fondul lipsei resurselor de apă.



''Sunt situaţii care solicită la maxim capacitatea de intervenţie şi de coordonare a acesteia, astfel încât fenomenul să nu fie scăpat de sub control (...) Aceste incendieri pun în pericol gospodăriile aflate la limitele de proprietate ale terenurilor care ard. Şoselele sunt inundate cu fum, atunci când suprafaţa incendiată este învecinată cu acestea, existând pericolul de producere a unor accidente rutiere. De asemenea, calitatea aerului este viciată prin cantitatea mare de fum şi de gaze toxice rezultate în urma arderilor. Şi nu în ultimul rând, nu trebuie uitate persoanele care au căzut victime acestor incendii, şi care fie au suferit arsuri grave, fie chiar au plătit cu preţul vieţii faptul că au ignorat pericolul pe care îl reprezintă fenomenul de incendiere'', a arătat Alin Găleată.

ISU Suceava reaminteşte că arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe ce favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform legislaţiei în vigoare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /