Sudul Siriei fierbe, a doua săptămână de proteste față de guvern: „Nu vor reforme, vor ca Assad să plece“ VIDEO

Sudul Siriei fierbe, a doua săptămână de proteste față de guvern: „Nu vor reforme, vor ca Assad să plece“ VIDEO

O serie de proteste în zonele controlate de guvern din sudul Siriei au continuat și în a doua săptămână, demonstranții fiind din ce în ce mai lipsiți de frică să ceară înlăturarea președintelui Bashar al-Assad.

Protestatarii s-au adunat luni în orașul sudic Suwayda, închizând drumurile. Provincia Suwayda a rămas sub control guvernamental de la revolta din 2011 din Siria și găzduiește o mare parte din minoritatea druză a țării, relatează The Guardian .

Protest antiguvernamental în Siria FOTO Profimedia

Videoclipul distribuit de organizația condusă de activiști Suwayda24 a arătat câteva sute de oameni adunați într-o piață centrală fluturând steaguri druze și scandând „Trăiască Siria și jos Bashar al-Assad”.

Un alt videoclip care circulă online a arătat activiști cântând duminică seara după ce au blocat ușile unei filiale a partidului de guvernământ Ba'ath în orașul Melh din estul provinciei Suwayda.

Un protestatar a explicat că au vizat clădirea datorită rolului său în suprimarea protestelor anterioare prin care se cerea o creștere a serviciilor de bază, cum ar fi apa și electricitatea.

Apoi și-a îndreptat strigătele către președintele sirian, care a lucrat pentru a înlătura orice disidență de când protestele împotriva guvernării sale au izbucnit pentru prima dată în 2011. „De la Melh vă chemăm, Bashar al-Assad... spuneți să plecăm, nu vrem. Tu o să cazi.”

El a adăugat: „Ai două opțiuni: fie pleci cu demnitate, fie ești sortit să mori”.

Demonstrațiile s-au întețit în sudul țării

Protestele stimulate de creșterea prețurilor la carburanți și de furia față de corupția economică s-au transformat rapid în demonstrații antiguvernamentale, inclusiv apeluri repetate privind plecarea lui Assad. Demonstrațiile s-au întețit în sudul Siriei.

În Suwayda, oamenii țineau pancarte care citează o rezoluție a Consiliului de securitate al ONU prin care se cere un guvern de tranziție. De asemenea, see cere eliberarea a mii de oameni care au dispărut forțat sub aparatul de securitate sirian, încă de acum 12 ani când protestele au cuprins țara pentru prima dată.

„Suwayda nu a mai asistat la o grevă civilă și o mișcare ca asta până acum. Oamenii nu vor reforme. Acest regim nu este capabil să ofere oamenilor niciuna dintre nevoile lor”, a spus Rayan Marouf, șeful exilat al Suwayda24.

Aceste proteste au trezit speranță în sirieni. Cererile lor sunt clare și nimeni nu face cereri economice. Oamenii din Suwayda au protestat și ei în ultimii ani și nimic nu s-a schimbat.”

Apeluri la schimbare politică

Marouf a subliniat că protestele reînnoite au vizat apeluri la schimbare politică, mai degrabă decât nemulțumiri economice.

Dacă ar fi vrut reforme economice ar fi protestat altfel, ar fi ieșit în stradă, de exemplu, și ar fi încercat să pătrundă în bănci, sau ar fi cerut schimbarea miniștrilor și readucerea subvențiilor pentru combustibil. Ei nu ar fi atacat birourile partidului Baath, una dintre puținele sale filiale funcționale din Siria. Oamenii vor ca Assad să plece”, a spus el.

Demonstrațiile din zonele majoritare druze, care au atras sprijinul clericilor locali și al altor grupuri din zonă, precum beduinii, reprezintă o nouă lovitură pentru regimul Assad, care și-a promovat de mult timp apărarea minorităților țării.

Lira siriană a atins minimele istorice pe parcursul verii, scăzând la aproape 15.000 pentru un dolar pe piața neagră, depreciindu-se de trei ori față de valoarea sa la sfârșitul anului trecut. Guvernul continuă să majoreze salariile pe fondul unui plan costisitor de restructurare privind subvențiile pentru bunuri de bază, inclusiv pâine și benzină.

90% din populație, condamnată la sărăcie

Organizația Națiunilor Unite a declarat în iunie că acest conflict care durează de 12 ani din Siria a împins 90% din populația rămasă peste pragul sărăciei, pe fondul creșterii costurilor.

În ciuda eforturilor lui Assad de a supraveghea revenirea în Liga Arabă și restabilirea relațiilor cu foștii inamici din Golf, controlul său asupra teritoriului sirian rămâne fracturat.

Guvernul a oferit puține comentarii cu privire la proteste, în afară de șeful statului pentru reconciliere, Omar Rahmoun, care a postat pe rețelele de socializare pentru a acuza protestatarii că acționează ca un canal pentru grupurile extremiste.

Damascul a pus economia sa în colaps pe seama sancțiunilor occidentale, care au crescut în urma documentării crimelor de război comise de regimul Assad, precum și a rolului său în comerțul regional cu droguri.

Marouf a spus că protestele arată că eforturile lui Assad de a controla nu au făcut nimic pentru a potoli furia publicului, chiar și în zonele deținute de guvern. „Oamenii vor un guvern corect, iar regimul lui al-Assad este incapabil să ofere asta poporului său. Orice ar face acest regim, nu va fi suficient pentru oamenii lui”, a spus el.

Lumea crede că Bashar al-Assad a câștigat după ce a fost readmis în Liga Arabă, dar cei de pe teren sunt cei care decid dacă este un conducător legitim sau nu”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat