Suedia: Mai multe reţineri după incidente legate de arderea unui Coran

Suedia: Mai multe reţineri după incidente legate de arderea unui Coran

Între zece şi douăzeci de persoane au fost reţinute, în timp ce mai mulţi poliţişti au fost răniţi uşor după incidente la Malmo, în sudul Suediei, a anunţat sâmbătă poliţia, potrivit AFP.

Incidentele au avut legătură cu arderea unui Coran de către simpatizanţi ai extremei drepte.

Manifestanţii reţinuţi "au fost cu toţii eliberaţi", a spus Patric Fors, purtător de cuvânt al poliţiei,

Primele incidente au izbucnit la începutul serii de vineri în acest al treilea oraş din Suedia, după care, spre ora locală 21.00, au degenerat.

Unii manifestanţi au aruncat cu obiecte asupra forţelor de ordine şi au dat foc la diverse materiale, după "ce anterior în cursul zilei a fost incendiat un Coran", a explicat Rickard Lundqvist, purtător de cuvânt al poliţiei, citat vineri de tabloidul Expressen.

Conform presei locale, manifestanţi apropiaţi de partidul de extremă-dreapta danez 'Stram Kurs' ('Linia Dură') ar fi la originea incidentelor şi ar fi acţionat într-o zonă industrială din Malmo.

Un video apărut în media arată de asemenea mai multe persoane care dau cu piciorul într-un Coran, fără să se ştie dacă este vorba de aceeaşi carte arsă.

Sâmbătă dimineaţă, situaţia se liniştise în oraş.

Incidentele survin în contextul în care Rasmus Paludan, liderul 'Liniei Dure', cunoscut pentru provocările sale antimusulmane, trebuia să se deplaseze vineri la Malmo, pentru a organiza acolo o manifestaţie antimusulmană unde a făcut apel, între altele, şi la arderea Coranului.

El a fost împiedicat să intre în Suedia şi i-a interzis accesul pentru doi ani, autorităţile motivând măsura printr-un "risc ca acţiunile sale să constituie (...) o ameninţare la adresa intereselor fundamentale ale societăţii".

Mai mulţi simpatizanţi ai săi s-au adunat totuşi în cursul zilei, fiind reţinute zece persoane, suspectate de incitare la ură, conform poliţiei.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO O „dronuță” kamikaze rusească ia la ţintă obuzierele americane ale ucrainenilor

2 Foarte interesante amănunte! Și lumea crede că rușii sunt blocați total....

3 VIDEO Ce mahăr din mafia imobiliară o proteja? / Acesta este funcționarul din Primăria Capitalei care a fugit cu acte de la Urbanism

4 O poză care a generat peste 1000 de comentarii

5 Ce scrie fata lui Putin în online despre războiul din Ucraina când crede că lumea nu știe cine e