Suedia: Majoritatea suedezilor susţin aderarea la NATO

Suedia: Majoritatea suedezilor susţin aderarea la NATO

Majoritatea suedezilor sunt în favoarea aderării ţării lor la NATO, potrivit unui sondaj publicat joi, în timp ce partidul de guvernământ se pregăteşte pentru o dezbatere privind o posibilă renunţare la politica de nealiniere militară dusă până în prezent de Suedia, relatează AFP.

O majoritate de 51% dintre suedezi sunt în favoarea aderării la NATO, potrivit acestui sondaj realizat de Institutul Novus, în timp ce numai 45% aveau această opinie în urmă cu o săptămână.

Sondaje recente realizate de alte institute au indicat, de asemenea, că majoritatea suedezilor doresc ca ţara lor să se alăture alianţei militare, o schimbare în opinia publică cauzată de invadarea Ucrainei de către Rusia. Dar acum opinia publică este influenţată şi de dezbaterea în curs privind o aderare la NATO în Finlanda, unde parlamentul a început miercuri să discute această problemă, a indicat Institutul Novus.

Guvernul finlandez a înmânat săptămâna trecută parlamentarilor o ''cartă albă'' care subliniază că numai o aderare la NATO poate beneficia de ''umbrela'' articolului său 5 de apărare colectivă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro