Suedia: Miniștrii afacerilor interne și infrastructurii au fost destituiți, pe fondul scandalului scurgerilor de informații

Suedia: Miniștrii afacerilor interne și infrastructurii au fost destituiți, pe fondul scandalului scurgerilor de informații

Premierul suedez Stefan Löfven a anunțat joi înlocuirea din funcții a miniștrilor responsabili pentru afaceri interne și infrastructură, Anders Ygeman și Anna Johansson, în urma unei moțiuni simple depuse de opoziție contra a trei miniștri pe fondul scandalului legat de o scurgere de informații, transmite AFP și Reuters.

Potrivit site-ului de știri thelocal.se, Anna Johansson va fi înlocuită de Tomas Eneroth, în timp ce portofoliul afacerilor interne va fi preluat de ministrul justiției Morgan Johansson. Al treilea membru al guvernului vizat de moțiunea simplă, ministrul apărării Peter Hultqvist, își va păstra funcția.

De asemenea, ar urma să fie creat din nou Ministerul pentru Imigrație, condus de Heléne Fritzon, ceea ce înseamnă că acest domeniu nu va mai intra în aria de responsabilități a ministrului afacerilor interne.

Stefan Löfven a mai anunțat că ministrul sănătății Gabriel Wikström va renunța la funcție din motive medicale.

În argumentarea moțiunii simple înaintate de opoziție, liderii acesteia au susținut că miniștrii Peter Hultqvist, Anders Ygeman și Anna Johansson 'și-au neglijat responsabilitățile' atunci când o scurgere de informații din domeniul transporturilor a făcut ca o bază de date secrete să devină disponibilă pentru lucrători străini din IT.

Breșa de securitate, care ar putea duce la dezvăluirea identității unor agenți secreți, a fost creată prin decizia agenției naționale de transport de a externaliza serviciile informatice către IBM Suedia, în 2015. Contractul a fost încheiat rapid, ocolindu-se anumite legi și proceduri interne, a recunoscut noul director al agenției, Jonas Bejfvenstam. IBM a subcontractat o parte din servicii, iar astfel au primit acces la registrul permiselor de conducere informaticieni din România și Cehia care nu erau autorizați din punct de vedere al securității.

Luni, șeful executivului suedez a declarat că în luna ianuarie a fost informat de un colaborator despre scurgerea de informații , deși ministrul apărării Peter Hultqvist și ministrul de interne Anders Ygeman știau încă din 2016, iar ministrul justiției Morgan Johansson chiar din 2015.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu