Suedia: Miniștrii afacerilor interne și infrastructurii au fost destituiți, pe fondul scandalului scurgerilor de informații

Premierul suedez Stefan Löfven a anunțat joi înlocuirea din funcții a miniștrilor responsabili pentru afaceri interne și infrastructură, Anders Ygeman și Anna Johansson, în urma unei moțiuni simple depuse de opoziție contra a trei miniștri pe fondul scandalului legat de o scurgere de informații, transmite AFP și Reuters.

Potrivit site-ului de știri thelocal.se, Anna Johansson va fi înlocuită de Tomas Eneroth, în timp ce portofoliul afacerilor interne va fi preluat de ministrul justiției Morgan Johansson. Al treilea membru al guvernului vizat de moțiunea simplă, ministrul apărării Peter Hultqvist, își va păstra funcția.

De asemenea, ar urma să fie creat din nou Ministerul pentru Imigrație, condus de Heléne Fritzon, ceea ce înseamnă că acest domeniu nu va mai intra în aria de responsabilități a ministrului afacerilor interne.

Stefan Löfven a mai anunțat că ministrul sănătății Gabriel Wikström va renunța la funcție din motive medicale.

În argumentarea moțiunii simple înaintate de opoziție, liderii acesteia au susținut că miniștrii Peter Hultqvist, Anders Ygeman și Anna Johansson 'și-au neglijat responsabilitățile' atunci când o scurgere de informații din domeniul transporturilor a făcut ca o bază de date secrete să devină disponibilă pentru lucrători străini din IT.

Breșa de securitate, care ar putea duce la dezvăluirea identității unor agenți secreți, a fost creată prin decizia agenției naționale de transport de a externaliza serviciile informatice către IBM Suedia, în 2015. Contractul a fost încheiat rapid, ocolindu-se anumite legi și proceduri interne, a recunoscut noul director al agenției, Jonas Bejfvenstam. IBM a subcontractat o parte din servicii, iar astfel au primit acces la registrul permiselor de conducere informaticieni din România și Cehia care nu erau autorizați din punct de vedere al securității.

Luni, șeful executivului suedez a declarat că în luna ianuarie a fost informat de un colaborator despre scurgerea de informații, deși ministrul apărării Peter Hultqvist și ministrul de interne Anders Ygeman știau încă din 2016, iar ministrul justiției Morgan Johansson chiar din 2015.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

3 BREAKING Ce scrie în raportul Jandarmeriei despre 10 august, păstrat secret până săptămâna trecută

4 Dăncilă, călcată-n picioare de o fostă jurnalistă RTV: „Să-ți fie rușine! I-ai învrăjbit pe români mințind că …

5 ALERTĂ / Noi informații-bombă din dosarul 10 august, desecretizat de Guvern / Document INTEGRAL

recomandări

Te ia DNA: Chirica Daniel Claudiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb