Suedia: Ministrul de externe suedez a cerut omologului iranian anularea condamnării la moarte a lui Ahmadreza Djalali

Suedia: Ministrul de externe suedez a cerut omologului iranian anularea condamnării la moarte a lui Ahmadreza Djalali

Ministrul suedez de externe Ann Linde a anunţat marţi că a solicitat, în timpul discuţiilor cu omologul său iranian Mohammad Javad Zarif, ca execuţia medicului iranian-suedez Ahmadreza Djalali, condamnat la moarte pentru spionaj, să fie anulată, transmite AFP.

Ann Linde a scris pe Twitter că l-a sunat pe ministrul iranian de externe în urma informaţiilor potrivit cărora Iranul se pregăteşte să îl execute pe Ahmadreza Djalali, specialist în medicina de urgenţă.



"Suedia denunţă pedeapsa cu moartea şi lucrează pentru a se asigura că sentinţa împotriva lui Djalali nu este aplicată", a adăugat ea.

Djalali, care lucra la Institutul Karolinska, o facultate de medicină din Stockholm, a fost arestat în timpul unei vizite în Iran în aprilie 2016. El a fost condamnat pentru transmiterea de informaţii despre doi experţi nucleari iranieni către Mosad, care au condus la asasinarea lor.

În februarie 2018, în timp ce se afla în detenţie, Suedia i-a acordat lui Djalali cetăţenia suedeză, la câteva luni după ce Curtea Supremă iraniană a confirmat condamnarea sa la moarte. Djalali a susţinut că a fost condamnat pentru că a refuzat să spioneze în numele Iranului în timp ce lucra în Europa.

Condamnarea la moarte a lui Djalali a fost denunţată de organizaţiile pentru drepturile omului, inclusiv de către Amnesty International şi experţi ai ONU în domeniul drepturilor omului.

Soţia medicului a declarat marţi că soţul ei i-a comunicat că a fost transferat într-o altă închisoare unde urma să fie plasat în izolare, ceea ce înseamnă că execuţia este iminentă.

Barbro Elm, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe suedez, a declarat pentru AFP că ministerul său este la curent cu informaţii privind "executarea iminentă a sentinţei". "Încercăm să clarificăm informaţiile şi discutăm constant subiectul cu reprezentanţii autorităţilor iraniene", a spus ea.

Amnesty International a reiterat marţi apelurile sale în favoarea lui Ahmadreza Djalali. "Facem apel la membrii comunităţii internaţionale să intervină imediat, inclusiv prin ambasadele lor din Teheran, pentru a salva viaţa lui Ahmadreza Djalali înainte de a fi prea târziu", potrivit unui comunicat emis de Diana Eltahawy, director adjunct al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”