Suedia nu va negocia cu Ungaria în legătură cu aderarea la NATO, spune premierul suedez

Suedia nu va negocia cu Ungaria în legătură cu aderarea la NATO, spune premierul suedez

Suedia nu va negocia cu Ungaria cererea sa de aderare la NATO pe care Budapesta nu a ratificat-o încă, a declarat vineri prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, citat de Reuters, preluat de Agerpres.

În condițiile în care premierii suedez şi ungar se vor întâlni săptămâna viitoare la reuniunea Consiliului European la Bruxelles, Kristersson a subliniat că Suedia nu va face noi promisiuni în această chestiune.

„Fără cereri legate de aderarea la NATO - asta nu este pe masă", a declarat Kristersson pentru canalul TV4 din Suedia.

În schimb, cele două ţări au multe de discutat pe alte teme, între care cooperarea în cadrul NATO, viitoarea preşedinţie ungară a Consiliului UE, sprijinul pentru Ucraina, precum şi cum să obţină cele mai largi sinergii din partea forţelor aeriene care împart acelaşi program de avioane de luptă - JAS Gripen suedeze.

Orban, care a fost deranjat de criticile Suediei asupra evoluţiilor democratice ale țării sub guvernul său, l-a invitat pe Kristersson la Budapesta pentru negocieri în ceea ce privește aderarea la NATO. Totuși, el a reiterat, miercuri, că Ungaria sprijină aderarea Suediei la NATO.

Kristersson a spus că nu ştie când Suedia va deveni cel de-al 32-lea membru al NATO, dar că se aşteaptă ca aceasta să se întâmple "foarte curând".

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a semnat documentele de ratificare joi, ceea ce face ca Ungaria să fie acum ultimul obstacol în calea Suediei de a adera la alianţă.

Parlamentul ungar a amânat votul

Miercuri, Orban a declarat că îi va îndemna pe parlamentarii săi să aprobe aderarea Suediei cu prima ocazie posibilă. Totuși, preşedintele Parlamentului, Laszlo Kover, a spus pentru site-ul de ştiri index.hu: „Nu simt nicio urgenţă deosebită. Mai mult, nu cred că există o situaţie extraordinară”.

Parlamentul Ungariei nu este în prezent în sesiune, notează Reuters. Cu toate acestea, Partidul Socialist Ungar, de opoziţie, a anunțat că va solicita o sesiune extraordinară pentru ratificarea aderării Suediei la NATO, blocată în în Legislativul Ungariei încă de la jumătatea anului 2022.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?