Suedia: Partidul anti-imigrație Democrații Suedezi urcă pe locul al doilea în sondaje

Partidul anti-imigrație Democrații Suedezi a depășit Partidul Moderat, de centru-dreapta, și a ajuns al doilea cel mai popular partid în Suedia, conform unor sondaje apărute în această săptămână, relatează Reuters.

Preocupările tot mai mari privind imigrației în Suedia, care a primit un număr record de 160.000 de refugiați în 2015, au dus la creșterea sprijinului pentru Democrații Suedezi, pe fondul ascensiunii partidelor populiste în Europa.
    
Partidul este cotat cu 19,2% într-un sondaj publicat joi de Novus pentru Televiziunea Suedeză, de la 18,5% în urmă cu o lună. La alegerile generale din 2014, partidul a obținut 13% din voturi.
    
Într-un al doilea sondaj apărut în cotidianul Dagens Nyheter, Democrații Suedezi sunt cotați 18%, în creștere de la 17%.
    
Ambele sondaje arată că acest partid este pe locul al doilea pentru prima dată după social-democrați, care formează guvernul minoritar cu Partidul Verde.
    
"Dacă vom deveni al doilea cel mai mare partid (al doilea cel mai popular — n.r.) sau chiar cel mai mare partid, va fi desigur mai greu pentru celelalte partide să ne lase afară", a declarat secretarul partidului, Richard Jomshof, la Televiziunea Suedeză.
    
Democrații Suedezi au redesenat harta politică a Suediei, făcând imposibil atât pentru centru-stânga, atât pentru centru-dreapta să formeze un guvern majoritar fără ei.
    
Toate principalele partide au refuzat orice contact cu ei, dar confruntat cu perspectiva impasului politic, liderul Partidului Moderat (de centru-dreapta), Anna Kinberg Batra, a declarat recent că este pregătită să lucreze cu Democrații Suedezi.
    
Sprijinul pentru Moderați, cel mai mare partid în alianța de centru-dreapta din opoziție, a scăzut după ce Batra a rupt rândurile.
    
Sprijinul pentru Partidul Moderat a scăzut la 18% în sondajul Novus și până la 17% în sondajul Ipsos, în timp ce în ianuarie Moderații erau cotați cu 22-23%.
    
Poziția lui Batra a sporit diviziunile în alianța de patru partide de centru-dreapta, cu Partidul de Centru și Partidul Liberal excluzând cooperarea cu Democrații Suedezi.
    
Cu toate acestea, guvernul are prea puține motive pentru a sărbători. Sprijinul pentru social-democrați, cel mai mare partid din coaliția la putere, a ajuns la aproximativ 27%, în scădere de la 31% la alegerile din 2014.
    
Sprijinul pentru Partidul Verde este aproape de pragul de 4% necesar pentru intrarea în parlament.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / În PSD se vorbește despre iminenta punere sub acuzare a lui Dragnea, Carmen Dan și Dăncilă în Dosar…

2 Orban chiar este un om modest. Două momente

3 Document / Trebuie să fii idiot să crezi așa ceva! Cum ar fi ajuns înregistrarea compromițătoare cu foștii procu…

4 Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

5 Info / Guvernul va schimba vineri 8 prefecți

recomandări

Te ia DNA: MIHAI LAURENTIU ALFRED

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Video incredibil cu un elefant surprins strângând gunoiul